Muški mozak programiran na obline

Izvor: Politika, 04.Mar.2010, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muški mozak programiran na obline

Najnovije istraživanje pokazalo da ženske obline uzbuđuju muškarce poput droge i alkohola

Kada gledaju seksepilnu ženu sa oblinama, muškarci mogu da se uzbude isto kao i kada konzumiraju drogu ili alkohol, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja. Ovaj podatak umnogome objašnjava zašto su neki muškarci preokupirani pornografijom koja im stvara osećaj zadovoljstva ali i zavisnosti, ističu autori istraživanja, sprovedenog u SAD, gde „elegantno popunjene dame”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poput Dženifer Lopes i Bijonse Nouls sve više postaju sinonim za „zgodno” žensko telo.

Da „tvigi” izgled više ne privlači samo muškarce u „godinama šampanjca”, već i one u dvadesetim i tridesetim, potvrđeno je kada su ispitanici zamoljeni da uporede golišave fotografije žena pre i posle hirurške intervencije ojačavanja bokova i butina. Gotovo svi ispitanici ocenili su da je operacija uspela i da punije žene izgledaju senzualnije i privlačnije. Razlog takvog stava je uzrokovan procesima koji se dešavaju u mozgu muškarca. Prilikom gledanja žena „doteranih” hirurškim putem aktiviraju se regije u mozgu povezane sa nagrađivanjem, kao i zone povezane sa reakcijama na alkohol i drogu. Zbog toga se ne treba čuditi što zabavljanje sa atraktivnom ženom muškarci doživljavaju kao nagradu. Tu strategiju i dan-danas zastupa Hju Hefner (Plejboj), koji svaku dodanu nulu na svom bankovnom računu smatra još jednom zavodničkom prednosti u odnosu na mlađe ali siromašnije konkurente.

Muškarci su „programirani” da im se dopadaju žene sa oblinama, ističe psihoterapeut Karol Vard, autorka knjige „Pronađite svoj unutrašnji glas”.

– Obline na ženi muškarcima znače da je sa njom moguće imati potomstvo, one šalju poruku koju muškarci dešifruju kao „dobra majka” i „plodnost” – ističe Vard i dodaje da fizičku atraktivnost žena muškarci povezuju sa plodnošću.

Dajana Manet, ekspert za partnerske odnose, naglašava da se „elegantno popunjene žene” muškarcima čine boljim majkama i zbog toga ih podsvesno više privlače od mršavica, prenosi „Dejli njuz”.

– Ponekad ljudima iz okruženja nije lako objasniti zašto je „tako zgodan muškarac” izabrao „takvu debeljucu”, kako je došlo do takvog „spoja” i šta to privlači muškarce kod punijih žena, jer toga često nisu svesni ni sami muškarci. Ali, kada je reč o „čistoj hemijskoj reakciji”, muškarci biraju žene čije je telo „građeno” za reprodukciju – objašnjava Manet.

Ovi rezultati trebalo bi konačno da uvere mnoge žene da izgladnjivanjem sopstvenog tela neće postati privlačnije suprotnom polu, kome očito više smeta mrzovolja, nastala kao nus pojava surovih restrikcija u ishrani, nego pokoji višak kilograma.

Z. Karanović

[objavljeno: 05/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.