Muškarci su stvarno velika deca, evo zašto

Izvor: Mondo, 18.Avg.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muškarci su stvarno velika deca, evo zašto

Verovatno ste nekad čuli teoriju o tome kako muškarci u životu prolaze samo kroz dve faze, prva je pubertet koji beskraaaaajno dugo traje, i iz kojeg se sunovraćuju direktno u senilnost. Evo objašnjenja.

Šalu na stranu, naučno je dokazano da muškarci sazrevaju sporije, i da se njihov mozak potpuno razvija tek oko 40. godine.

Studija sprovedena na Oksfordu pratila je proces sazrevanja ljudskog mozga, mereći razvoj i strukturu neuronsih mreža. Predmet istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bilo je da se otkrije koje se mogućnosti našeg mozga menjaju kako starimo, a koje ostaju nedirnute. Naučnici su utvrdili da se sazrevanje ljudskog mozga razlikuje među polovima, jer se kod muškaraca razvijanje funkcionalnih i strukturnih svojstava odvija nešto duže nego kod žena.

Tim istraživača proučavao je funkcionisanje mozga 121 ispitanika oba pola, starosti između 4 i 40 godina, i ispostavilo se da razlike u stepenu razvijenosti moždanih funkcija zavise od godina, ali i od pola ispitanika.

Iako mozak i muškaraca i žena razvije u nekom trenutku iste mogućnosti za svakodnevno funkcionisanje, kod muškaraca se to dešava nešto sporije. Ženski mozak je efikasniji, ali, pošto se te sposobnosti kod žena pre razviju, ranije počnu i da propadaju, tako da… niko ovde nije "u prednosti".

Potpuni razvoj svih moždanih funkcija kod muškaraca se završava tek oko 40. godine, i eto objašnjenja zašto su žene u mladosti "zrelije" i "odgovornije" nego muškarci. Ujedno, to je i razlog zbog kojeg žene, naročito u mladosti, često biraju partnere koji su par godina stariji od njih.

Pročitajte: Pet važnih razlika između muškaraca i žena

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.