Mozak ajkule ključ za držanje ovih nemani podalje od ljudi

Izvor: Press, 30.Okt.2012, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mozak ajkule ključ za držanje ovih nemani podalje od ljudi

Otkriće da mozak ajkule ima dosta sličnosti sa ljudskim mozgom, moglo bi, po mišljenju australijskih naučnika, da bude od ključne važnosti za pronalaženje efikasnog načina koji će ove morske nemani ubuduće držati podalje od ljudi.

Velike bele ajkule, koje su se proslavile horor filmom "Ajkula", ubile su protekle godine nezapamćen broj surfera i plivača duž obala Australije, što je nagnalo australijske zvaničnike i istraživače da pokušaju da pronađu efikasniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << metod u borbi protiv ovih opasnih riba.

Istraživač Kara Jopak sa Univerziteta Zapadne Australije već godinama proučava mozak ajkula. Ona navodi da mozak ovih riba ima velike sličnosti sa ljudskim mozgom.

"Velike bele ajkule imaju prilično velike delove mozga koji reaguju na vizuelne nadražaje, što znači da bi one mogle da reaguju na vizuelne markere koji bi na njih delovali odbojno", kazala je Jopak u izjavi za AFP.

Većina sredstava za odbijanje ajkula koja danas postoje koriste jake električne signale, prvenstveno uperene na osetljive pore na glavi ajkule koje joj služe da oseti plen.

Jopak je, međutim, objasnila da je ova tehnologija potpuno zakazala kada je reč o velikim belim ajkulama. Pronicanje u rad mozga ajkule moglo bi da bude od ključne važnosti za pronalaženje efikasnog načina da se ova neman držati podalje od ljudi.

To bi moglo da bude nešto sasvim jednostavno poput crteža na daskama za surfovanje i kupaćim kostimima, na primer crtež otrovne morske zmije od koje ajkule beže, kazala je Jopak.

"Potrebno je da shvatimo kako njihov neurobiološki proces deluje na njihovo ponašanje", istakla je ona.

Ona je objasnila da većina ajkula ima mozak relativno iste veličine kao sisari i ptice, pobijajući time uvreženo mišljenje da su one samo "glupe mašine za ubijanje".

U australijskim vodama ima puno ajkula, ali su smrtonosni napadi dosad bili prilično retki.

Stručnjaci navode da se broj napada povećao usled porasta stanovništva i sve veće popularnosti sportova na vodi.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.