Mobilni telefoni i pamćenje

Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobilni telefoni i pamćenje

Dablin -- Elektronski uređaji koji čuvaju informacije stvorili generaciju nesposobnu da zapamti i najobičnije stvari, tvrde naučnici.

Prema studiji časopisa Pazler brejn trejner, koja je objavljena u Dablinu, četvrtina anketiranih kaže da ne može da zapamti broj svog telefona, a dve trećine ne mogu da se sete datuma rođenja više od tri prijatelja ili rođaka. Mlađi od 30 godina manje se sećaju rođendana i brojeva nego stariji od 50 godina.

Prema studiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve trećine ispitanih kaže da se oslanja na telefon ili elektronski organizator da bi sačuvalo važne datume.

"Ljudi u naše vreme moraju da pamte više nego pre, ali se oslanjaju više na tehniku nego na svoj um", kaže Ian Robertson, profesor psihologije na koledžu Triniti u Irskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.