Izvor: Luftika.rs, 27.Jun.2023, 19:05

Mitbastersi pokazali kako dolazi do implozije, podmornica Titan se verovatno raspala u sekundi (VIDEO)

Nakon nedavne katastrofe sa podmornicom “Titan”, ponovo je počeo da cirkuliše klasičan klip čuvenih “Mitbastersa” (razbijači mitova po srpskom – eng. MythBusters) na kojem ekipa testira kako implozija zaista izgleda.
Rezultat je prilično dramatičan.
Simulacija implozije na vagonu Tim “Mitbastersa” hteo je da simulira imploziju u ogromnom vagonu cisterni, dugom 20, a visokom 4,5 metara, napravljenom od čelika debljine 1,27 centimetra. Vagon je namenjen da sačuva >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << stvari kao što su gorivo čak i u slučaju da isklizne iz šina.
Bezbednosni “dosije”, kako su naveli u klipu, je 99,99 odsto, a vagon je napravljen da traje pola veka. Kako tako nešto može da “spontano” implodira.
– Ako se to zaista dogodilo, to ima veze sa pritiskom – objašnjavaju “Mitbastersi”, a prenosi Blic.
Razlika u pritisku Vagon je očišćen parom unutra i spolja, što je unutra stvorilo vrelu sredinu. Ispuštanje pare je istisnulo vazduh. Ali, ako je objekt zapečaćen dok je još bio vruć i onda ostavljen da se ohladi, para se kondenzuje i unutrašnji pritisak opada.
To znači da sada znatno veći spoljni pritisak gura unutra sa površine.
Imploziju su takođe prikazali na primeru metalnog kontejneru, koji se ubrzo slomio pod pritiskom.
– Naučni princip je jasan, dalje je samo pitanje razmere (objekta) – rekli su “Mitbastersi”.

Iako ovo izgleda dramatično, Iflscience.com ukazuje da treba imati na umu da je razlika u pritisku za ovaj vagon svega jedna atmosfera, dok je u slučaju podmornice “Titan” pritisak bio oko 375-400 atmosfera.
Pod ovakvim pritiskom implozija bi bila značajno brža i destruktivnija, verovatno kršeći čitavu podmornicu u deliću sekunde.
Delovi podmornice “Titan” nađeni su u četvrtak, nakon što je nestala 18. juna tokom spuštanja do olupine “Titanika”, skoro 700 kilometara od Njufaundlenda u Kanadi. Svih petoro putnika poginuo je u imploziji “Titana”, a među njima je bio i izvršni direktor kompanije i pilot podmornice Stokton Raš.
Otkako je počela da se razvija situacija sa nestalom podmornicom, do trenutka kad se saznalo da je implodirala objavljeno je da je rukovodstvo kompanije prethodno bilo upozoreno na bezbednosne probleme sa “Titanom”, ali da je ignorisalo mere i generalno izbegavalo provere standarda koje nisu još ni postojale zbog njenih “inovacija”.
Raš je 2021. u intervjuu rekao da je znao da je “prekršio neka pravila” kad je pravio svoju podmornicu.
Otkriveni snimci stradalih u podmornici, čuju se glasovi i poslednji razgovori

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.