Misterija turskih laguma

Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija turskih laguma

KNJAŽEVAC - Knjaževac, čiji je stari naziv Gurgusovac, uskoro bi mogao da postane zanimljiva destinacija na turističkoj mapi Srbije. Naime, Mala Venecija, kako još nazivaju ovu varoš u Timočkoj krajini, leži na katakombama iz vremena Turaka. Na tragu ovog otkrića još 1962. godine bio je meštanin Mile Anđelković, koji je ušao oko 25 metara u podzemne lagume i odustao od daljeg istraživanja. Za tu priču zainteresovalo se sadašnje opštinsko rukovodstvo, turistička organizacija i Zavičajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << muzej, koji žele da istraže te katakombe. Saša Ignjatović, direktor Turističke organizacije u Knjaževcu kaže da ne postoji nikakav pisani trag o tim katakombama.

Zaustavila ga rešetkasta kapija

Mile Anđelković, nekadašnji rudarski tehničar, koji je prvi ušao u gurgusovačke katakombe, tvrdi da je odustao kada je posle 25 metara naišao na rešetkastu kapiju i tri hodnika koja su se račvala ka donjoj čaršiji, Gurgusovačkoj kuli i Baranici.

Bila je tu rupa u koju su se zavlačila deca i krila. Za rupu sam čuo od svog kuma. Mladost i entuzijazam povukli su me da kopam i vidim o čemu je reč. Po što sam naišao na tu rešetkastu kapiju, odustao sam od daljeg istraživanja - kaže starina Mile, koji je posle više od 40 godina ponovo došao na ulaz u katakombe - kaže Anđelković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.