Miris novog automobila postaje prošlost – da li će vam nedostajati?

Izvor: B92, 13.Sep.2020, 10:11

"Miris novog automobila" postaje prošlost – da li će vam nedostajati?

Ostaje vam opcija da okačite "jelkicu" sa ovom specifičnom aromom.

Miris enterijera novog automobila nešto je po čemu se izdvaja svaki proizvođač, a na njegovom kreiranju rade posebni timovi.

Međutim, tome se bliži kraj, piše britanski magazin Autocar. Naime, svaki od tih mirisa stvaraju sastojci koji se koriste u plastici, lepku ili tekstilu, kao što su akrolein, acetaldehid, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen.

Kombinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navedenih sastojaka često izaziva alergijske reakcije kod vozača i putnika, a spominje se iritacija očiju, kratak dah, mučnina i vrtoglavica

Karakterističan miris u putničkoj kabini automobila već su zabranile Južna Koreja, Rusija, kao i Kina (od 2021. godine), prenosi Revijahak.hr.

Ford je već osmislio proces koji u potpunosti uklanja taj miris.

Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu donela je smernice i za naš kontinent, a procena je da će proizvođači automobila vrlo brzo neutralizovati mirise iz enterijera novih automobila upravo zbog studija o alergijskim reakcijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.