
Izvor: ShoppingNews.rs, 27.Jul.2014, 00:42 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Miris mora u vašoj kuhinji
Klembejk
– Doslovni prevod ovog jela bio bi – pečeni rakovi i školjke, a izvorno u ranim danima Nove Engleske, klembejk je označavao okupljanje ribara i njihovih porodica posle ribarenja i pripremanje na otvorenom prostoru onih morskih plodova koje nije bilo moguće prodati, a šteta je baciti.
Priprema:
Školjke očistiti oštrom četkom, kukuruzu skinuti lišće i svilicu, pile iseći na uobičajene krupnije komade.
Ribu očistiti, odstraniti glave i repove, posoliti, pobiberiti, nakapati limunom i posuti začinima po želji, pa svaku ribu umotati u foliju.
U što većem sudu (neka vrsta našeg kotlića) na jakoj vatri kuvati u otprilike tri litra vode, zajedno sve sastojke dok kukuruz ne omekša.
Supu poslužiti u šoljama, a sve ostale namirnice aranžirati na ovalu, preliti topljenim maslacem i posuti seckanim peršunovim listom.
Uz klembejk servirati crni domaći hleb i sos po želji, a hladno pivo je obavezni sastojak ovog obroka.
Ako vam se svideo recept za klembejk, možda vas zanimaju i dr
Nastavak na ShoppingNews.rs...