Ministarstvo usamljenosti?! Da, postoji!

Izvor: Mondo, 17.Jan.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo usamljenosti?! Da, postoji!

Zvuči kao skeč iz serije "Monti Pajton", ali nije - Velika Britanija je prva u svetu formirala Ministarstvo za usamljene. Da li bi i nama trebalo tako nešto, i ko bi mogao da bude naš ministar za usamljene?

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Nakon što je istraživanje pokazalo da se svaka deseta osoba oseća usamljeno "uvek ili često", kao i da stotine hiljada starijih osoba nije razgovaralo sa svojim prijateljima ili rođacima proteklih mesec dana, Velika Britanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je odlučila da osnuje Ministarstvo za usamljene.

Na čelu će biti Trejsi Krauč iz Konzervativne partije. Njen zadatak će biti da napravi nacionalnu strategiju za rešavanje izolacije u svim starosnim grupama populacije i da pronađe mere kako da se spusti stopa otuđenja u službenim statistikama Velike Britanije.

"Znamo da postoji stvaran uticaj društvene izolacije i usamljenosti na ljude, na njihovo fizičko i psihičo zdravlje, ali i na druge aspekte u društvu i želimo da rešimo taj problem", rekla je Karuč nakon imenovanja na novu funkciju.

Tim povodom se oglasila i britanska premijerka Tereza Mej:"Namera nam je da se suočimo sa ovim velikim izazovom za naše društvo i da preduzmemo odgovarajuće akcije kojima ćemo prevazići taj problem. Usamljenost je, nažalost, tužna stvarnost za mnoge ljude u modernom svetu".

Mnoga istraživanja su potvrdila da socijalna izolacija ima značajan uticaj na rizik od preuranjene smrti, isto koliko gojaznost i pušenje.

Britanska zdravstvena organizacija (NHS) je u decembru 2017. objavila da usamljenost u zimskom periodu može biti smrtonosna, a pretpostavlja se da u Velikoj Britaniji usamljenost oseća oko devet miliona stanovnika.

Koliko je usamljenih u Srbiji nije poznato, ali možda bi i nama trebalo takvo jedno ministarstvo. Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima, kao i ko bi mogao biti na čelu Ministarstva usamljenosti?

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.