Milorad Trkulja: Pobediću „Gugl”

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milorad Trkulja: Pobediću „Gugl”

Srbin iz Melburna nije hteo da prihvati novac koji su mu nudile „Gugl” i „Jahu” da bi od suđenja odustao

Kako će potrošiti novac od obeštećenja – nije ni razmišljao, ali je sasvim uveren da će dobiti sudski spor protiv dva najveća svetska internet-pretraživača. Milorad Majkl Trkulja, Australijanac srpskog porekla, tužio je kompanije „Gugl” i „Jahu” zbog toga što se njegovo ime na jednom australijskom sajtu pojavilo među imenima deset najvećih kriminalaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << te zemlje. Pošto molbe ovim pretraživačima da taj sajt izbace iz svoje pretrage nisu urodile plodom, Trkulja je odlučio da presavije tabak i pravdu potraži na sudu.   

– Tek kada sam ih obavestio da ću ih tužiti, sklonili su sajt, ali je tada bilo suviše kasno. Verovatno moje pretnje nisu shvatali ozbiljno. Ne može niko da objavljuje neistine ne samo o meni nego o bilo kome, zato sam ih tužio iako su oni veliki i bogati – kaže za „Politiku” ovaj bivši estradni menadžer koji se izjašnjava kao Jugosloven.

Na pitanje zašto je tužio pretraživače, a ne sajt na kojem su objavljeni neistiniti podaci, Trkulja odgovara da je najpre od pomenutog sajta tražio dokaze za objavljeno i pošto ih nije dobio, obratio se sudu.  

– Od „Gugla” i „Jahua” sam tražio da mi dostave IP adresu računara sa kojeg je postavljena ta neistinita informacija, ali mi to nisu dali. Da jesu, ne bih ih tužio. Ovako, pošto su vlasnici internet-adrese „Gugl” i „Jahu”, odlučio sam da tužim njih. Milioni ljudi imaju iste probleme, ali nisu spremni da se bore protiv giganata – objašnjava ovaj Australijanac poreklom iz Banjaluke iz koje je otišao pre 40 godina. 

Slučaj je sada pred Vrhovnim sudom u Melburnu, jer Trkulja nije hteo da prihvati novac koji su mu ove dve kompanije nudile da bi od suđenja odustao. Nada se da će spor biti završen u prvoj polovini sledeće godine, a o tome kakve su mu šanse kaže:  

– Ja nemam nikakve šanse da izgubim, a oni nemaju nikakve šanse da dokažu da sam kriminalac. Od australijskih vlasti sam dobio potvrdu da sa kriminalom nemam ništa. Sve što mogu da iskopaju jeste da sam izgubio dozvolu dva, tri puta za 40 godina.

O visini obeštećenja nije razmišljao, to je prepustio poroti da odluči, jer u tužbi nije tražio ni jedan jedini dolar za nadoknadu.

A. Marjanović

objavljeno: 03.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.