Mediteranska hrana definitivno čuva srce

Izvor: Mondo, 28.Feb.2013, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediteranska hrana definitivno čuva srce

Mediteranska ishrana bogata maslinovim uljem, orašastim plodovima, ribom, voćem, povrćem i vinom, smanjuje rizik od srčanog udara, šloga i smrti od srčane bolesti za 30 odsto, poručuju španski stručnjaci sa Univerziteta Barselone.

Njihovom studijom je bilo obuhvaćeno 4.479 španskih muškaraca i žena, starosti od 55 do 80 godina, koji na početku studije nisu patili od kardiovaskularnih bolesti, a praćeni su tokom pet godina.

.

Ti ljudi su, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bili pod povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, budući da su ili bili gojazni, ili imali povišen holesterol, ili hipertenziju.

"Ustanovili smo da energetski nerestriktivna mediteranska ishrana, sa dodatnim unosom maslinovog ulja ili orašastih plodova, rezultira značajnim smanjenjem kardiovaskularnih problema među osobama koje su inače pod povećanim rizikom od njih", zaključak je španske studije.

Učesnici studije su bili podeljeni u tri grupe, uključujući i kontrolnu, kojoj je propisana ishrana sa smanjenim sadržajem masti.

Prva grupa se pridržavala tradicionalne mediteranske ishrane, uz svakodnevni dodatak četiri supene kašike nerafinisanog maslinovog ulja ceđenog na hladno.

Druga grupa se hranila isto kao prva, osim što je kod njih dopunsko maslinovo ulje bilo zamenjeno sa oko 30 grama mešanih orašastih plodova dnevno.

Pripadnici ove dve grupe takođe su jeli najmanje tri porcije voća i dve porcije povrća dnevno, kao i ribu tri puta nedeljno, a belom mesu (na primer, pilećem) su davali prednost u odnosu na crveno meso.

Ovim dvema grupama je takođe preporučeno da ne jedu komercijalno pecivo, kolače i druge slatkiše i da ograniče unos mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina.

Onima među njima koji su inače pili vino uz obrok je preporučeno da konzumiraju sedam čaša vina nedeljno.

U ove dve grupe je na kraju studije konstatovano smanjenje kardiovaskularnog rizika za oko 30 odsto. Taj rizik je bio neznatno više smanjen kod učesnika iz druge grupe, koji su konzumirali dodatne orašaste plodove, nego kod onih iz prve, koji su konzumirali dodatno maslinovo ulje.

Ishrana treće grupe, kojoj je samo redukovan unos masti, nije pokazala neko značajnije dejstvo na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, zaključio je tim iz Barselone.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.