Mašinom do mira u kući

Izvor: Glas javnosti, 01.Sep.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mašinom do mira u kući

Veselin Vojvodić (67), penzioner iz Gornjeg Milanovca, konstruisao je i napravio mašinu za ceđenje voća i pravljenje marmelade i tako rešio problem nezaposlenosti bar u svojoj porodici. NJegov program mogao bi, kaže inovator, da bude, lek za sve nezadovoljne proizvođače voća, ali i za mlade koji stalno jadikuju da posla nema.

- Nisam bio za ovakve promene i za ovakvu državu, otpuštanje radnika, prodaju preduzeća u bescenje, ali nisam ni za štrajkove i za kukumavčenje. Pa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u čemu je problem? Narod je hteo promene i dobio ih je, hteo je tržišnu ekonomiju i dobio je tržišnu utakmicu, koju nudi liberalni kapitalizam- priča Vojvodić.

Ideja zlata vredna

On sam je, kaže, kad su promene počele, naslutio da će mu supruga i ćerka ostati bez posla i da će zbog toga imati problem u kući, te je već tada počeo da razmišlja kako da tom problemu pođe u susret.

- I stvarno, moje slutnje su se obistinile, supruga i ćerka su ostale na ulici, ali sam za njih već imao pripremljeno rešenje. Jer, mislio sam na vreme, pa sam tad već bio pri kraju konstrukcije mašine za ceđenje voća i pravljenja marmelade. Umesto nerviranja, obijanja pragova i moljakanja za posao, ponudio sam im mašinu koja zauzima jedva jedan metar kvadratni, ali koja u sebi ima jednu čitavu proizvodnu liniju za preradu voća i tako smo bezbolno prevazišli ovu naopaku privatizaciju, koja je obogaljila mnoge porodice. Za sada, bogu hvala, prezadovoljni smo onim što preradimo i prodamo, ali može da se uradi i mnogo više - kaže Veselin Vojvodić, koji već planira da napravi još neke mašine i proširi proizvodni program.

Veselin Vojvodić, nekada jedan od najboljih majstora u Fabrici automobilskih delova, na najbolji je način rešio svoj porodični problem, ali misli da njegov „pelcer“ može da se primi i u čitavoj Srbiji. Mašine kakve ima on, trebalo bi, smatra Vojvodić, da ima svaki dobar domaćin u Srbiji, a posebno oni koji su ostali bez posla i koji će morati da se vrate na selo.

- Muka mi je od štrajkova i nemoćnog širenja ruku što je, u stvari, odraz nerada i nerazmišljanja. Zašto bi neko štrajkovao, ako tržište ne nudi veću cenu od one koja je određena ponudom i tražnjom. Nego, ako je neko nezadovoljan cenom, neka preradi voće i povrće u sok, marmeladu ili ajvar, pa će te proizvode prodati kasnije i postići cenu koju je očekivao, a pri tome će naplatiti i svoj rad - tvrdi Vojvodić.

Spas je u reciklaži

Preradom voća u domaćoj radinosti ne rešava se samo problem viška voća ili povrća koje trenutno ima lošu cenu, već i ambalaže koja, kao otpad, sve više ugrožava životnu sredinu.

- Ambalažu za svoje sokove dobijam potpuno besplatno, odnosno, sokove pakujem u već upotrebljavanu ambalaži, koje ima na pretek. Koristim staklene flaše od sokova i piva iz kafića, koje beprekorno operem u mašini koju sam konstruisao samo za tu namenu, a sve to pakujem pakericom koju sam, takođe, sam konstruisao, i koja koristi samo ekološke materijale. Dakle, posla ima na pretek, a o sirovini - malinama, kupinama, jagodama, drenjinama, trnjinama, paradajzu, paprici, kornišonima i cvekli i da ne govorim. Dakle, Srbi, kada ste već hteli ovako, manite se štrajkova i moljakanja, već radite nešto konkretno - za početak prerađujte voće koje vam već godinama propada - poručio je Veselin Vojvodić, uz poziv svakome ko je zainteresovan da dođe i vidi mašine i uz njegovu pomoć napravi iste.

svaka cast. pametno. gde mogu da vidim te masine?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.