Mars možda ipak nije beživotan

Izvor: B92, 07.Sep.2010, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mars možda ipak nije beživotan

Hjuston -- Mars možda ipak nije beživotan, navode naučnici Američke svemirske agencije koji veruju u postojanje organskih molekula bogatih ugljenikom na crvenoj planeti.

Kada su dve američke sonde "Viking", davne 1976. godine, pokupile i analizirale uzorke marsovskog tla, naučnici nisu našli dokaze o postojanju ovih molekula.

Nakon što je, međutim, 2008. godine sonda Feniks Mars u arktičkom predelu planete otkrila perhlorat, hemikaliju koja sadrži hlor, naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su odlučili da ponovo razmotre ovo pitanje.

Obreli su se u pustinju Atakama, u Čileu, gde su uslovi, kako se veruje, slični onima na Marsu.

Mešanje i zagrevanje pustinjskog tla sa perhloratom dovelo je do proizvodnje ugljen-dioksida kao i hlormetana i dihlormetana u tragovima iste one gasove koji su se oslobodili hemijskim reakcijama nakon što su sonde Viking zagrejale marsovsko tlo pre više od tri decenije.

Naučnici su, takođe, otkrili da su ovom hemijskom reakcijom efikasno uništeni svi organski sastojci u tlu.

Uprkos ovom uzbuđivom otkriću, istraživači upozoravaju da je ipak prerano zaključiti da je na Marsu ikada postojao život, ali navode da ono može da ukaže na način kako da se dođe do novih dokaza.

Još nije jasno da li su organske molekule poreklom sa Marsa ili su ih doneli meteoriti.

Rasvetljavanje ovog pitanja biće jedan od ciljeva predstojeće misije na Mars.

Naime, 2011. NASA planira da pošalje sondu "Curiosity" (znatiželja) čiji će zadatak biti da traži organski materijal na crvenoj planeti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.