Marica  sa onoga  sveta

Izvor: Glas javnosti, 11.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marica sa onoga sveta

U Rudnoj Glavi je, iznenada pala u postelju i umrla Marica T. žena srednjih godina. Zatečena porodica uradila je sve prema običaju, ali Marica nije imala nove opanke, pa ih je neko od ukućana na brzinu izradio, ne mareći da budu baš po meri. Posle izvesnog vremena Marica se „povratila“ iz mrtvih, objašnjavajući da je njen odlazak bila greška nekoga starca koji je poveo nju, umesto Marice iz drugog sela. NJeno dramatično kazivanje o putešestvijima po onom svetu završilo se žestokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << grdnjom ukućana zbog tesnih opanaka u kojima se, veli, jedva kretala!

Poslednji slučaj otkopavanje pokojnika za koji se pouzdano zna, desio se u Debelom Lugu kod Majdanpeka 1992. godine.

Pokojnik, obično rano preminula mlada osoba za kojom postoji kod bračnih drugova ili roditelja izrazito velika žalost - otkopava se da bi se umio, okupao, očešljao i, ako treba, presvukao u novo odelo! Nakon toga se brižljivo ponovo zakopava - zapisao je u svojim radovima Durlić. Ovaj se običaj praktikuje na četrdesetnicu.

Durlić je istraživao i potrebu živih da komuniciraju sa pokojnikom. Katici Božinović iz Rudne Glave, priznatom majstoru za izradu rajske sveće, umro je sin pa mu je ona, budući da je preminuo u bolnici (tj. „u mraku“), uz svaki pomen (daću)izrađivala posebnu sveću, mada je po običaju, dovoljna jedna, koja se u posmrtnom ciklusu koristi sve vreme. Jednu je zgodnom prilikom odnela u mesnu crkvu da je pop „očita“. Nakon par dana sanjala je sina kako se žali da je primio samu onu sveću koja je „bila u crkvi“ a ostale ne. Od tada je Katica nagovarala sve ljude, kojima izrađuje rajsku sveću, da je obavezno nose u crkvu.

Izražajni kult mrtvih kod Vlaha severoistočne Srbije podrazumeva uzvratnu informaciju od pokojnika o tome da li je i kako zadovoljan uslugama koje mu pružaju živi. Mrtvi se u ovom kultu pokazuju kao prilično razmažena bića, pa je komunikacija s njima neophodna. Veruje se, inače, da mrtvi dobro vide sav naš svet, samo ne mogu da stupe u direktne kontakte s ljudima. Kada pokojnik nađe za shodno da izrazi neku posebnu želju, ili uputi kritiku - on obavezno dolazi u san nekom od najbližih srodnika. Ako, pak, neko od srodnika želi da stupi u kontakt s njim, mora da se obrati za uslugu nekoj od seoskih vračara, u težim slučajevima naročitim osobama koje komunikaciju s mrtvima obavljaju putem transa.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.