Manekenke dobrog srca

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manekenke dobrog srca

Poznati modeli sve više se aktiviraju u različitim humanitarnim poslovima. Naomi Kempbel radi za Fondaciju koja pomaže trudnicama i deci širom sveta, Ruskinja Natalija Vodijanova gradi igrališta po Rusiji, a Engleskinja Lili Kol organizovala žene i pomogla očuvanje jedne vrste ovaca.

Naomi Kempbel

Crna kraljica, četrdesetogodišnja Naomi Kempbel već desetak godina je aktivna u brojnim humanitarnim organizacijama.

Osnivač je organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Fashion For Relief ” čiji je cilj da se animiraju ljudi iz sveta biznisa za prikupljanje novca i pomaganje ugroženima širom planete. Veoma je aktivna i u organizaciji „Bela traka” čiji je pokrovitelj Sara Braun, supruga engleskog premijera Gordona Brauna. Fondacija iz Engleske pomaže trudnice i porodilje, jer prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije godišnje usled komplikacija u trudnoći umre pola miliona žena. Na nedavno održanim nedeljama mode u Njujorku i Londonu, Naomi je učestvovala sa koleginicama na revijama sa kojih je novac prikupljen upravo za pomoć budućim majkama kao i ugroženom stanovništvu na Haitiju.

Natalija Vodijanova

Lepa Ruskinja koja se u svet modelinga otisnula sa nepunih 15 godina, sada srećno i bogato udata za engleskog biznismena, još pre šest godina osnovala je fondaciju „Gola srca”. Osnovna aktivnost je izgradnja dečjih igrališta u Rusiji i do sada ih je urađeno četrdesetak. I sama dete koje je odraslo u razorenoj porodici: samohrana majka, sestra invalid, siromaštvo" Natalija je kasnije, kada je postala poznata i bogata, priznala da je dok je bila devojčica čeznula za sigurnim mestom gde bi mogla da se igra. Kako piše na sajtu ove organizacije njihov moto je da ako ne mogu da pomognu deci u siromašnim porodicama, mogu makar da utiču da se urede i održavaju igrališta na kojima će deca biti srećna.

Lili Kol

Porcelanskog tena i vatrenocrvene kose, mlada Lili Kol, iz Engleske (22) od oktobra prošle godine jedan je od osnivača organizacije koja objedinjuje nekoliko dobrotvornih ideja. „The north Circular” se zalaže za očuvanje pletenja kao starog zanata i zaštitu životinja, pre svega jedne rase ovaca. Stada ovaca koje ne ispunjavaju standarde za farmersko gajenje tako su se našla zaštićena na proplancima Jorkšira pod patronatom ove organizacije. Sa druge strane, lokalne žene su uposlene izradom zanimljive garderobe koja se zahvaljujući angažmanu Lili prikazuje na najprestižnijim svetskim revijama.

Takođe, pet odsto od svih prihoda organizacija uplaćuje u engleskoj Fondaciji za očuvanje životne sredine .

A. Cvetićanin

[objavljeno: 08/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.