Mali, a VELIKI borci!

Izvor: Mondo, 17.Nov.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali, a VELIKI borci!

U svetu se godišnje pre vremena rodi čak 15 miliona beba, a u Srbiji četiri hiljade, što znači 11 novorođenčadi svakoga dana. Danas se obeležava njihov dan. Upoznajte se sa borbom ovih malih heroja!

Brojne organizacije se trude da podignu svest o prevremenim porođajima, o problemima usled kojih se oni dešavaju, ali i kako pomoći bebama i majkama kada do ranijeg dolaska na svet dođe.

Jedno od Udruženja koje se bavi ovom osetljivom temom kod nas je "Mali Div" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u kome ćete dobiti podršku drugih roditelja koji su kroz ovu situaciju prošli. Udruženje postoji duže od sedam godina.

"Mi ne dajemo medicinske savete, ali možemo da kroz razgovor i naša iskustva objasnimo roditeljima da se kroz tako nešto prolazi", kaže Vera Bikicki Ivezić, jedna od članica "Malog Diva".

I ove godine, ovo Udruženje se pridružio udruženjima širom sveta, pa će mnoge ustanove u Srbiji, zahvaljujući njihovoj akciji zasvetleti ljubičastom bojom, kao podrška malim herojima.

"Ljubičasta boja je izabrana, jer podseća na svetlo iz inkubatora", kaže Vera i poziva predstavnike raznih ustanova, koji su mogućnosti, da tog dana uključe ljubičasta svetla kao podsetnik da se negde, neko mali bori za život.

Foto: Guliver/Getty/Chinanews

Da li ste znali?

Jedna od deset beba širom sveta rodi se pre vremena.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od godinu dana. Svake godine zbog rođenja pre termina, u svetu umre milion beba.

Svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije se smatra prevremeno rođenom bebom.

Neposredno nakon rođenja, beba biva odvojena od majke, zbog posebnog tretmana i lečenja. Obično bude smeštena na intezivnu negu.

Takve okolnosti za bebu, a i za roditelje su velike stres. Pomoć i psihološku podršku roditelji mogu naći u Facebook grupi "Mali Div", koja broji više od pet hiljada članova.

U okviru delatnosti Instituta za Neonatologiju u Beogradu nalazi se i prva Banka humanog mleka, koja obezbeđuje donorsko mleko bebi, kojoj majčino mleko nije dostupno. Više informacija možete naći OVDE.

Inkubator predstavlja izlovanu sredinu koju štiti bebu od mogućih infekcija. Takođe, beba rođena pre termina, u prvim danima života ima nezreo sistem regulacije temperature tela, pa inkubator predstavlja najbolje moguće okruženje za novorođenče.

Svaka nedelja u maminom stomaku znači kraći boravak u inkubatoru. S obzirom da je svaki dan dragocen, zaboravite na priče da je bolje da se beba rodi u određenom mesecu (poput one "bolje da se rodi u 7. mesecu, nego u 8."), jer za to nema medicinskog opravdanja. Jedina istina je da što se beba ranije rodi, problemi oko razvoja mogu biti veći.

Najbolje stimulacije za bebu su majčin dodir i glas. Mnoge mame koje su se porodile pre vremena će vam potvrditi da je njihova beba i te kako reagovala, kada su je prvi put dodirnule ili joj rekle nešto kada su prišle inkubatoru. Bebe sve osećaju i prosto znaju kada je mama tu.

Nakon što beba dođe kući iz bolnice, sigurno će u prvih godinu dana života ići na razne kontrole, kako bi lekari pratili njen razvoj.

Bebu rođenu pre vremena ne treba upoređivati sa terminskim bebama, jer je svaka beba jedinstvena. Najbolje da pratite kalendar korigovanog uzrasta (pravilo da se od kalendarskog uzrasta prevremeno rođene bebe, oduzme broj nedelja koje nije provelo u majčinom stomaku, kao i vreme koje je provelo na intezivnoj nezi u bolnici), koji će vam reću kojim tempom vaše dete napreduje.

U najvećem broju slučajeva se javlja tzv. "catch up", odnosno ubrzani rast, koji dovodi do toga da deca rođena pre vremena do druge godine stignu svoje vršnjake (terminske bebe).

Foto: Guliver/Getty images/Sean Gallup ilustracija

Jedna od članica Udruženja "Mali Div" je i Olivera Živaljević, autorka knjige "Rođeni pre vremena", koju je posvetila svojoj deci i njihovoj teškoj borbi za život iz koje su izašli kao pobednici. Topla preporuka za čitanje svima onima koji su prošli kroz sličnu situaciju ili oni koji žele da se informišu kako period nakon prevremenog porođaja izgleda.

Foto: MONDO, Tijana Dušej Ristev

U danima boravka u inkubatoru, prvi zagrljaj bebi umesto majčinog mogu da pruže hobotnice čudesnice. To su heklane igračkice koje pomažu deci tokom kritičnog perioda. Bebe u inkubatoru često umeju da počupaju sonde, a samo menjanje istih za njih predstavlja veliki stres.

Istraživanja su pokazala da se beba kada uhvati krak hobotnice smiri, pa se sonde ne menjaju tako često. Krak hobotnice čudesnice podseća na pupčanu vrpcu, pa beba oseća onu sigurnost dok je bila u maminom stomaku.

Mnoge žene velikih srca i spretnih prstiju, heklaju hobotnice i šalju ih na Institute širom Srbije. Za to im veliko hvala!

Iz Udruženja "Mali Div" kažu da se nadaju da će uskoro sistemski postojati neka vrsta podrške, raznih obaveštenja, brošura za trudnice i mame koje se porode pre vremena.

"To je jedna specifična i teška situacija za roditelje i mi se trudimo da svest o prevremenom porođaju što više raste. Jasno je da trudnice ne treba plašiti, ali treba da znaju kakve sve rizike nosi prevremeni porođaj".

Ono na šta je isto potrebno obratiti pažnju jeste i psihološka podrška majkama koje prođu ovakvu vrstu stresa, jer "ožiljci" posle prevremenog porođaja ostaju.

"Najvažnije je da mama ima podršku svojih najbližih, svoje porodice, supruga, prijatelja. Potrebno je da je niko ne osuđuje, jer se skoro sve majke nakon toga osećaju krivim, iako nakon takvog porođaja retko kad se ustanovi zašto je do njega došlo", objašnjava Vera.

Pogledajte MONDO prilog

Izvor: MONDO

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.