Majkrosoft platio 2,5 milijardi dolara za Minecraft

Izvor: 24sata, 17.Sep.2014, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoft platio 2,5 milijardi dolara za Minecraft

Majkrosoft je za 2,5 milijardi dolara kupio švedsku kompaniju Mojang. Ova kompanija mnogo je poznatija po svom hit proizvodu, igri Minecraft, i slobodno bi se moglo reći da je to ono što je Majkrosoft kupio, piše BBC.

Naslov, koji se dosad prodat u 54 miliona kopija, igračima omogućava da u virtuelnom svetu od raznih blokova slažu strukture, poput Lego kocaka, ali i istražuju razne mape i bore se s drugim igračima.

Kompaniju će napustiti njena trojica osnivača, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << ali oni uveravaju kako će i dalje sve biti OK.

Neki analitičari spekulišu kako je ovo jedan od načina kojima Majkrosoft želi da privuče više ljudi na mobilne Windows uređaje, odnosno Nokijine uređaje koje su kupili.

Minecraft je jedna od najprodavanijih igara na iOS i Android platformama, a nedavno je objavljen za Xbox i PS4. Majkrosft navodi da će se Mojang priključiti njihovom studiju za igre, koji stoji iza naslova Halo, Forza, Fable...

- Minecraft je mnogo više od odlične franšize, on je otvorena platforma, koju vodi živa zajednica za koju nam je stalo i pun je novih prilika za tu zajednicu i Majkrosoft- rekao je šef Majkrosofta Satya Nadella.

Upravo u tome i leži pozadina cele priče.

Uz to što je divovska igra, proizvode s Minecraft slikama nose deca, oni imaju igračke, a i brojni trgovci nude proizvode s Minecraft tematikom.

Cela industrija proizvoda razvila se oko Minecrafta, a svi su izuzetno popularni među mladima, piše Ben Kuchera na Polygonu. Napominje kako nije ključno što su kupili Minecraft, već su uz igru kupili i vreme koje ta deca provode uz igru.

Naravno, Microsoft je u ceo posao sigurno ušao s planom da vrate tu investiciju i na njoj još i zarade.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.