Izvor: Luftika.rs, 07.Feb.2024, 10:17

Majka proglašena krivom za masovno ubistvo maloletnog sina, pre masakra vodila ga na pucanje

Majka napadača u školi u Mičigenu u utorak je proglašena krivom za ubistvo iz nehata. To je prvi put da je roditelj osuđen zbog krivičnog dela svog deteta. Njen u vreme zločina petnaestogodišnji sin ubio je iz pištolja 10 učenika i jednog nastavnika
Tužioci su optužili Dženifer Krambli za veliki nemar kada nije obavestila srednju školu Oksford da njena porodica poseduje oružje, uključujući i pištolj kojim je njen sin Itan vežbao gađanje u streljani pre napada 30. novembra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> U istom slučaju je optužen i njen suprug Džejms, kojem će se suditi u martu, prenosi Glas Amerike.
Porota – u kojoj su bili i porotnici koji poseduju oružje ili su odrasli koristeći ga – počeli su da razmatraju slučaj u ponedeljak ujutru.
Tužioci su naveli da je Dženifer Krambli, prema zakonu Mičigena, bila dužna da spreči svog sina, koji je u vreme napada imao 15 godina, da naškodi drugima.
Optužena je da nije držala pištolj i municiju na bezbednom mestu u kući i da nije tražila pomoć za mentalno zdravlje svog sina.
Na dan napada, zaposleni u školi bili su zabrinuti zbog nasilnih crteža pištolja, metka i povređenog čoveka, koji su uz očajničke poruke pronađeni na zadatku iz matematike Itana Kramblija.
Dozvoljeno mu je da ostane u školi posle sastanka sa njegovim roditeljima koji ga nisu odveli kući.
Nekoliko sati kasnije, Itan je izvadio pištolj iz ranca i upucao 10 učenika i jednog nastavnika. Četvoro učenika je poginulo. Niko nije bio proverio ranac napadača.
Majka vodila sina na pucanje Itan je pištolj kupio sa ocem Džejmsom četiri dana ranije. Majka ga je istog vikenda odvela u streljanu, piše Glas Amerike.
„Vi ste poslednja punoletna osoba koja je imala taj pištolj. Videli ste da je vaš sin ispalio poslednje probne metke pre pucnjave u školi 30. novembra. Videli ste kako je stajao. Znao je kako da koristi pištolj“, rekao je pomoćnik tužioca Mark Kist prošle nedelje, dok je ispitivao Dženifer Krambli koja je na to odgovorila:
„Da, jeste“.
Itan Krambli, koji sada ima 17 godina, izjasnio se da je kriv za ubistvo i terorizam i služi doživotnu kaznu zatvora.
Tužioci nisu morali da ga zovu za svedoka da bi dokazali krivicu njegove majke.
Njeni advokati tvrdli su da bi tinejdžer mogao da joj pomogne u odbrani.
Međutim, sudija ga nije pozvao da svedoči zato što su advokati odbrane naveli da bi se Itan pozvao na pravo da ćuti. I dalje bi mogao da uloži žalbu na doživotnu kaznu zatvora.
Dženifer i Džejms Krambli su prvi roditelji u Americi koji su optuženi u slučaju masovnog ubistva u školi koje je počinilo njihovo dete.
Neotkriveni problemi Dženifer je tokom suđenja rekla da je njen suprug trebalo da vodi računa o pištolju, te da nije videla znake mentalnih problema kod svog sina.
„Razgovarali bismo. Radili smo mnogo stvari zajedno. Verovala sam mu i imala osećaj da sam otvorena prema njemu. Mogao je da mi kaže bilo šta“, ispričala je tokom svedočenja.
Itan Krambli je u dnevniku, koji je policija pronašla, napisao da roditelji nisu slušali njegove apele za pomoć.
„Nisam imao nikakvu pomoć za moje mentalne probleme zbog čega sam pucao u školi“, napisao je Itan.
Suđenje za masakr u Ribnikaru: Roditelji dečaka ubice plakali zagrljeni
Izvor: Vreme

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.