Doneta odluka: Silovatelje dece će hemijski i hirurški kastrirati

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 17:58

Doneta odluka: Silovatelje dece će hemijski i hirurški kastrirati

Parlament Madagaskara usvojio je zakon kojim će se hemijski, a u nekim slučajevima, hirurški kastrirati osuđeni za silovanje maloletnika.

To je izazvalo kritiku kod pojedinih međunarodnih grupa za ljudska prava, ali je naišao i na podršku aktivista u toj afričkoj državi koji smatraju da treba odvratiti nasilnike od silovanja.

Novi zakon predviđa da će hirurška kastracija "uvek biti izrečena" za osuđenike koji su sulovali decu do 10 godina. Slučajevi silovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece stare od 10 do 13 godine biće kažnjeni hirurškom ili hemijskom kastracijom, dok će silovanje dece između 14 i 17 godina biti kažnjivo hemijskom kastracijom.

Donji dom paralmenta države od 28 miliona stanovnika u Indijskom okeanu usvojio je zakon 2. februara, a gornji dom ga je usvojio ove nedelje.

Sada mora da bude ratifikovan u Ustavnom sudu i da ga potpiše predsednik Andri Radžoelina, koji je prvi pokrenuo ovo pitanje, a vlada predložila promenu zakona, preneo je AP.

Ministarka pravde Landi Mbolatijana Randriamanantenasoa rekla je da je neophodno krenuti napred zbog povećanja broja silovanja dece.

Prema nejnim rečima, u 2023. godini, zabeleženo je 600 slučajeva silovanja maloletnika, a samo u januaru ove godine 133. "Madagaskar je suverena zemlja koja ima pravo da usklađuje svoje zakone u skladu sa okolnostima i u opštem interesu naroda.

Trenutna kazna nije dovoljno jaka da bi se zaustavili počinioci takvih krivičnih dela", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Madagaskar će hemijski i hirurški KASTRIRATI silovatelje dece

Izvor: Blic, 12.Feb.2024, 12:14

Parlament Madagaskara usvojio je zakon kojim će se hemijski, a u nekim slučajevima, hirurški kastrirati osuđeni za silovanje maloletnika, što je izazvalo kritiku kod pojedinih međunarodnih grupa za ljudska prava, ali je naišao i na podršku aktivista u toj afričkoj državi koji smatraju da treba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.