MAME, PRIPREMITE SE ZA DOJENJE

Izvor: Kurir, 30.Mar.2011, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAME, PRIPREMITE SE ZA DOJENJE

Ništa lepše od bliskosti između mame i bebe! Ali samo majka zna kakve mogu da budu muke s mlekom i bolnim dojkama. Sve žene, a naročito prvorotke, složne su u jednoj stvari - ako se preživi prvih nekoliko meseci dojenja, kasnije sve ide kao po loju

Ništa lepše od bliskosti između mame i bebe!

Ali samo majka zna kakve mogu da budu muke s mlekom i bolnim dojkama. Sve žene, a naročito prvorotke, složne su u jednoj stvari - ako se preživi prvih nekoliko meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dojenja, kasnije sve ide kao po loju.

Donosimo vam nekoliko saveta koji će vama i vašoj bebi pomoći da se ne mučite oko njenog hranjenja.

* Pripremi se, pozor, dojenje

Savršen tajming za početak dojenja je sat nakon porođaja, pošto je beba tad veoma gladna. Što se tiče cucle, trudite se da njom ne zbunjujete tek rođenu bebu, pa je uvedite u upotrebu nekoliko dana nakon izlaska iz bolnice.

* Pijte što više tečnosti

Pored toga što treba kvalitetno da se hranite, morate unositi dve do tri litre tečnosti dnevno dok dojite. Postoje i namirnice koje bi trebalo da izbegavate, poput jaja, paradajza, limuna, kupusa i morskih plodova. Kako ne biste imali problema s probavom, zaobiđite mahunarke i kafu, jer se kofein zajedno sa majčinim mlekom može naći u bebinom organizmu.

* Da li imam dovoljno mleka

Ovo pitanje postavljaju sve majke jer ne žele da im beba ostane gladna. Međutim, vremenom sve dolazi na svoje mesto i mleka će biti taman toliko da vaša bebica bude sita. Ako vam na jednu dojku curi više mleka, bebu dojite iz one u kojoj ga ima manje. Po pravilu, dete treba hraniti na svaka dva sata, ali ne dajte da vas to ograničava, pa to činite i češće ako je potrebno.

* Šta kad dojke bole

Sve dok vaše dete sisa, postoji mogućnost da se začepe kanali kroz koje mleko prolazi, pa se u dojkama mogu stvoriti izuzetno bolne kvržice. U tim slučajevima, ma koliko bolno bilo, majke obavezno moraju da masiraju grudi. Još jedan koristan savet koji bi trebalo da primene je da piju čaj od koprive. Ova biljka podstiče proizvodnju mleka, a ako bol prelazi granice izdržljivosti, obavezno treba posetiti lekara.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.