Ljutnja vas povređuje!

Izvor: Mondo, 04.Jan.2016, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljutnja vas povređuje!

Strah, ljutnja i frustracija mogu uzrokovati ukočenost vratnih mišića, a da čovek ne bude svestan toga.

Foto: YouTube

S vremenom se javlja hronična ukočenost vrata i upala vratnih mišića, što znatno utiče na kvalitet života, svakodnevno funkcionisanje i radnu sposobnost, piše Politikin Magazin.

Bolovi u vratu i ramenima nastaju usled grčenja mišića, koji zbog toga postaju kruti, što sprečava normalno kretanje zglobova. U većini slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su posledica savremenog načina života, u šta spada, pored emotivne i psihičke napetosti, nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja u nepravilnom položaju (prilikom vožnje, za računarom, spavanje na neudobnom jastuku).

Osim bolova u vratu i ramenima, ukočenost vrata i ograničenja pokretljivosti u vratnom delu kičme, postoji niz sipmtoma. Na primer, trnjenje ruku i prstiju (čest pratilac problema s vratnom kičmom) može asocirati na šlog ili infarkt, naročito ako je u pitanju leva strana tela.

Osećaj "knedle u grlu" često dovodi u sumnju rad hormona štitaste žlezde, kao i zamagljenost vida. Tu su još i anksioznost i depresija, što neretko pogađa osobe sa hroničnim problemima s vratnom kičmom, kojima se ona pripisusuju lekovi za smirenje i antidepresivi, a da precizan uzrok problema nije definisan.

Česte su i glavobolje, a prepoznaju se tako što obično boli jedna strana glave ili potiljak.

Prevencija obuhvata pravilno držanje tela toko hodanja, sedenja i ležanja, adekvatan jastuk (ne postoji univerzalan model - treba isprobati), redovno vežbanje i povremenu masažu.

Topli oblozi ubrzavaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. U ovu svrhu mogu se koristiti termofor, flaster specijalno za to namenjeni, peškir natopljen vrućom vodom... Bolna mesta zagrevaju se najmanje deset minuta.

Od pomoći svakako može biti i naizmenično stavljanje obloga (toplih i hladnih), ali i nođenje cervikalne kragne, koja bi trebalo da bude napravljena tačno po meri, a sprečava bolove u vratu i ramenima. Ovo se posebno savetuje osobama koje mnogo vremena provode pored monitora, jer rasterećuje vratne mišiće.

Takođe, trudite se da se manje ljutite, nervirate i frustrirate, pa će i vaše telo osetiti to psihičko olakšanje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.