Ljupka vidra odomaćila se u kafani, meštani je odneli u reku ona se vratila i 7 dana provela u lokalu

Izvor: Luftika.rs, 31.Jan.2023, 16:38

Ljupka vidra odomaćila se u kafani, meštani je odneli u reku ona se vratila i 7 dana provela u lokalu

Nezvana, ali ljupka gošća sela Ježevica podno planine Jelice, iznenadila je meštane i vrlo brzo pobrala njihove simpatije. Oštrim piskom malena vidra skrenula je pažnju na sebe.
– U blizini manastira Ježevica postoji i jedan ugostiteljski objekat i naša komšinica Danijela ju je prva ugledala. Bila je kod nje u kafani, a onda ju je ona odnela i ispustila u reku jer je to njeno prirodno stanište, kaže meštanka Nataša Vujašević, piše Sebian Times.
– Međutim, iznenađenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << nije bilo kraja jer se vidrica vratila sledeće jutro i tu je spavala sedam dana, šetala po pločicama. Bila je jako pitoma, svi su je mazili, dodaje.
Foto: RINA Nakon što se u blizini naseljenog mesta pojavilo mladunče, stanovnici koji žive u Ježevici potvrdili su da su viđali i roditelje te mlade vidre u blizini reke koja je bogata ribom i račićima čime se te hitre životinje najradije hrane.
Ipak, nakon sušnog perioda povukle su se na višu nadmorsku visinu jer je vodostaj veći, a samim tim ima i više hrane za njih.
– To da na Jelici žive vidre samo je još jedan pokazatelj da će ta naša predivna planina sa pravom biti zaštićena kao predeo izuzetnih odlika. Vidra je ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji, i svaki sačuvan ili spasen primerak je nemerljiv. Zna se da vidre nastanjaju samo čiste reke, a naša je upravo takva. Osim vidri, ovde se mogu videti i veoma retki primerci kornjača i leptira, priča Nataša.
Planina Jelica čini prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline u severozapadnom delu, gde prelazi u Ovčar planinu, a u jugoistočnom delu se nadovezuje na područje Pekčanice.
Zahvaljujući svom relativno izolovanom položaju, područje koje se predlaže za zaštitu spada u zone očuvane prirode i specifičan je sklop biološke, geološke i predeone raznovrsnosti i kulturno-istorijskog nasleđa.
Izvor: Serbian Times
Preslatko magare uživa u krilu svog vlasnika dok mu on na uvo peva nežnu pesmu (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.