Lista čekanja za jahtu sa garažom

Izvor: Politika, 18.Jun.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lista čekanja za jahtu sa garažom

Kako izgledaju VIP saloni, gde se sprema i čuva hrana i kako se zadovoljavaju potrebe za slatkom vodom na luksuznim megajahtama

Spolja sve izgledaju lepo i – prilično slično. Iza „fasade“, skupocene jahte odaju dubinu džepa vlasnika i vrlo često ukus, jer su pravljene po njihovoj meri i željama. Većini je mašina za veš nešto što ne žele da vide u blizini, ali jedan naručilac je baš insistirao da taj uređaj bude u njegovim prostorijama, a ne u delu za posadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kako je uobičajeno.

Roman Abramovič je u januaru kupio 35 dela savremenih umetnika za svoj „Eklips“, najveću (170 metara) i najskuplju (oko milijardu dolara) privatnu jahtu na svetu. Samo na umetnost je potrošio 240.000 evra. Od paparaca se zaštitio specijalnim laserskim snopovima koji zaslepljuju, ali smo saznali kako izgleda unutrašnjost iz nemačkog „Bilda“, koji je imao privilegiju da zaviri unutra. Najveći bazen ikada napravljen na brodu uveče se pretvara u plesni podijum, tu su tri heliopeda, solarijum, velnes i fitnes centri i sve što zahteva milijarderski stil života.

Ali ni druge jahte javnosti nepoznatih vlasnika ne zaostaju po luksuzu. Kako izgledaju VIP saloni, gde se sprema i čuva hrana i kako se zadovoljavaju potrebe za slatkom vodom objavljuje u poslednjem broju magazin „Bout ekskluziv“, posvećen svetu megajahti.

Enterijer „Strimlajna“, 50 metara dugačke jahte elegantnih spoljnih linija, izgleda kao bajka u belom. Svi podovi i neki zidovi su od skupocene tikovine. S jedne strane je dnevna soba sa dizajnerskim nameštajem, sa druge trpezarija, a u sredini biblioteka i sve je potpuno belo. Na donjoj palubi su jednostavne spavaće sobe za četvoro gostiju i jošdva VIP apartmana jednostavnih linija. Vlasnik nije hteo bazen na palubi za sunčanje,kako jeuobičajeno, već ga je ušuškao unutra i, suprotno trendovima, uopšte nije hteo džakuzi.

Misonijeva sofa krasi dečju sobu na „Elendesu“, luksuznoj jahti koju su nedavno u Bremenu preuzeli zagonetni vlasnici L. i S., po kojima je i nazvana. Nameštaj i umetnička dela su u stilu šezdesetih godina prošlog veka.

Kad je u pitanju vešeraj, većini sasvim odgovara da bude u prostorijama posade. Ipak, vlasnici „Katje“ stavili su pred graditelje neke krajnje neobične a opet sasvim praktične zahteve koji bi mogli da prerastu u trend. Amerikanci izgleda žele da se na moru osećaju kao kod kuće i da ne zavise od članova posade, pa su tražili u svom apartmanu mašine za pranje i sušenje veša. Pošto će jahtu izdavati, tražili su posebne ormariće u spavaćoj sobi koje će zaključavati. Jedna od četiri gostinske sobe je specijalno prilagođena njihovoj ćerki i njenom društvu, u roze i zelenim tonovima. Na gornjoj palubi pored „igračaka za vodu“ kao što su razni čamci ima mesta i za džakuzi za goste, bar i teretanu.

Ali koje god dizajnersko ime stoji iza skupocenog enterijera, hemijska mešavina dva atoma vodonika i jednog kiseonika neophodna je na megajahtama, i to u megakoličinama – 300 litara dnevno po osobi. Iako vlasnici lako mogu da prišute da pijuckaju „evijan“, sistem za filtriranje i desalinaciju morske vode sastavni je deo ovakvih jahti. Svaka kap vode u mlazu skupocenog tuša prethodno je prošla kroz složeni sistem cevčica da bi bila spremna za upotrebu. U tom procesu se odstranjuju so, bakterije, virusi, kalcijum karbonat i svi teški metali u više faza, pod velikim pritiskom.

Pravilo je da na brodu mora biti 300 litara vode dnevno po osobi, ne računajući onu koja se troši za čišćenje samog plovila, objašnjava nemački konsultant za jahte Holger Haman. Ipak, nije preporučljivo piti veliku količinu ovakve vode, jer lišava organizam dragocenih minerala, ali je za kuvanje, pranje i tuširanje odlična. Dobro dođe i ljubiteljima džakuzija.

„Kad vide da je neko spreman da kupi takav brod, onda ugrađuju luksuznu dodatnu opremu i sve što takva klijentela zahteva. Sistem za desalinaciju vode može da se ugradi na bilo koji brod ako ste spremni da platite“, objašnjava skiper Vladimir Simičević. On nije imao prilike da često plovi na ovakvim megajahtama, koje se, kaže, odmah prepoznaju kad se vide na moru, jer su kao vile na vodi. Najveća na kojoj je bio dugačka je 45 metara i unutra je, kaže, bila „sterilna“.

Od 200.000 do 250.000 košta samo kuhinja za jahte nemačke marke „roland”. Kod njih je svaki detalj osmišljen pre svega da bude praktičan, ali i da zadovolji estetske kriterijume. Visina svih pultova i stalaža je prilagodljiva, jer, kako objašnjavaju dizajneri, nisu svi kuvari iste visine, a od njihovog umeća mnogo zavisi ukupan užitak vlasnika i gostiju.

Vlasnik jahte „Grand kru 3“ nije insistirao na ovakvoj svemirskoj kuhinji, ali mu je zato bio vrlo važan vinski kabinet. U njemu je moralo da ima mesta za 600 boca i da se temperatura stalno održava na 12 stepeni. Tražio je i četiri frižidera, svaki za drugu vrstu namirnica, da bi što duže mogao da plovi bez brige da li će imati dovoljno hrane.

I kad je izgledalo da graditelji nemaju više čime da zagolicaju znatiželju bogataša, jedna švedska kompanija je najavila jahtu uz koju se na poklon dobija – automobil. Budući vlasnik neće morati da brine za parking jer na jahti postoji i garaža. Brod će koštati 20 miliona evra i navodno se pet potencijalnih kupaca već upisalo na listu čekanja.

Jelena Kavaja

objavljeno: 19/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.