Lekcija iz istorije: Auto koji je 1959. dostizao 409 km/h sa samo 300 KS

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 17:29

Lekcija iz istorije: Auto koji je 1959. dostizao 409 km/h sa samo 300 KS

Krajem pedesetih MG je krenuo u lov na brzinske rekorde. Počevši od mizernih 68 KS, inženjeri kompanije su ugradili masivni kompresor na četvorocilindraš.

Kome je potrebno 1001 KS i 16 cilindara da postigne sulude brzine, kada to možete da uradite sa samo četiri cilindra i 300 KS? Naravno, shvatite ovo kao šalu jer je ovo ipak ultra-lagan i super-aerodinamičan model.

Reč je o MG-u EX181 iz 1959. godine, eksperimentalnom automobilu koji parira Bugatti Veyronu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pogledu najveće brzine, ali tu se svaka sličnost završava. Ovo je, ipak, specijalizovani model za obaranje brzinskih rekorda, koji nije mogao na javne puteve.

Takođe, pomešali su 86 odsto metanola sa nitrobenzenom, acetonom i sumpornim etrom, pa je mali motor od svega 1.5 litara dostigao impresivnih 300 KS.

Sa koeficijentom otpora od samo 0,12, sve je bilo spremno za odličan rezultat. Postavljanje rekorda dogodilo se na čuvenoj lokaciji Solt Flats Bonneville u državi Juta, SAD.

Vozač je bio Fil Hil, koji je u ovom automobilu razvio 409 km/h, što je bio rekord za motore male zapremine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.