Lek dutasterid efikasan u prevenciji raka prostate

Izvor: S media, 02.Apr.2010, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lek "dutasterid" efikasan u prevenciji raka prostate

Novi lek "dutasterid" koji komercijalizuje britanska farmaceutska kompanija "GlaksoSmitKlajn" - GSK, kada se uzima kao prevencija može da smanji opasnost od pojave raka prostate za 23 odsto, pokazali su rezultati američkog istraživanja objavljeni u američkom medicinskom časopisu NEJM (New England Journal of Medecine).

Radi se o leku koji sprečava mutaciju testosterona u dihidrotestosteron, hormon koji podstiče stvaranje raka, preneli su francuski mediji.

Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sprovedeno na 6.729 muškaraca starosti od 50 do 75 godina s opasnošću od razvoja raka prostate medju kojima su neki primali "dutasterid", a drugi placebo (lažni lek), pokazalo je da redovno uzimanje "dutasterida" tokom četiri godine može da smanji opasnost od raka prostate za 23 procenta.

Izvor: Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.