Lejla je bila najlepša iranska princeza i deo visokog društva, a onda su javili da je umrla u 31. godini

Izvor: Luftika.rs, 20.Jul.2023, 14:13

Lejla je bila najlepša iranska princeza i deo visokog društva, a onda su javili da je umrla u 31. godini

Krasila je naslovne strane najprestižnijih modnih magazina, putovala privatnim avionima, bila deo visokog društva, ali nije uspevala da pobegne od trauma koje su je zadesilu u detinjstvu.
Princeza Lejla Pahlavi rođena je 27. marta 1970. godine u Teheranu, kao najmlađa ćerka šaha Reze Pahlavija i njegove treće žene Fare, piše Stil.

Kada je imala samo devet godina, dogodila se Iranska revolucija i njena porodica je prognana pa su bili prinuđeni da započnu izbeglički život.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Porodica se prvo preselila u Egipat, gde je Reza Pahlavi nakon samo godinu dana umro od Ne-Hodžkinovog limfoma. Ostatak porodice je tada odlučio da se presele u Ameriku.
Detinjstvo Lejle Pahlavi počelo kao san, da bi se kasnije pretvorio u pakao.
– Prešla je put od života sa ocem koji je bio na vrhu sveta do toga da su ih primorali da putuju svetom s bolesnim ocem kog niko nije prihvatao, dok je on samo tražio mesto na kojem bi se lečio. Nikad to nije prebolela – istakao je Mahnaz Afhami, Iranac koji vodi Fondaciju za iranske studije u Vašingtonu.
Princezi Lejli je bilo omogućeno vrhunsko školovanje, budući da je završila Međunarodnu školu Ujedinjenih nacija i Univerzitet Braun, a govorila je farsi, engleski, francuski, španski i italijanski jezik.

Vreme je uglavnom provodila na relaciji Konektikat-Pariz, jer je njena majka odabrala Francusku za svoj novi dom. Ipak, uvek je ponosno isticala svoje poreklo i nije osećala da pripada nigde osim u Iranu.
– Ja ostajem Iranka, kao da nisam nikad otišla od kuće – rekla je jednom prilikom za poznati španski magazin.
Kako su izvori bliski princezi isticali, nikad nije uspela da se izbori s traumama koju je izazvalo proganstvo i sve posledice koje su ih kasnije zatekle, dok su njena braća i sestre, koji su bili stariji od nje, nastavili dalje sa životom, ne osvrćući se poput nje.
– Imam taj jedan san, strašan kao pakao – priznala je jednom za jedan američki magazin.
– Nalazim se u palati, a ne smem tu da budem. Ako me neko uhvati, odrubiće mi glavu.

Po nekim izvorima, Lejla je napustila Braun, gde je studirala uporednu književnost, pre nego što je došla do diplome zbog zdravstvenih problema s kojima se borila.
Najmlađa ćerka šaha Reze Pahlavija jedna je od mnogih plemkinja koje su pasionirano pratile modu, ali jedna od retkih koje su imale priliku da prošetaju pistom. Lejla je bila model brenda Valentno.
Njeno lice često je krasilo naslovnice časopisa, bila je pripadnica svetskog džet seta, obilazila je svet privatnim avionom, promovisala najnovije trendove… Bila je ono što bi se danas opisivalo kao „it“ devojka.
Nije krila kako se osećala i često je pričala o traumama iz detinjstva u ljubavi prema Iranu, ali je u javnosti ostavljala utisak srećne i zadovoljne devojke.
Zato je svet bio šokiran kada je u nedelju, 10. juna 2001. godine objavljeno da je princeza Lejla Pahlavi pronađena mrtva.

U poznatom londonskom hotelu „Leonard“ njen lekar je ušao u Lejlinu sobu i zatekao je bez svesti, a obdukcija i toksikološki nalazi pokazali su da je u krvi imala pet puta više od smrtonosne doze leka koji se koristio protiv nesanice, uz zanemarljivu količinu kokaina.
Njeno telo bilo je već iscrpljeno zbog poremećaja u ishrani, a istraga je pokazala da je lek „sekonal“ princeza ukrala sa stola svog lekara tokom jednog pregleda i da je bila zavisna od njega godinama.
Sahranjena je nedelju dana kasnije, pored svoje bake Farideh Dibe, u Parizu.
– Ona je bila topla, divna devojka. Ali osteljiva. Preosetljiva – rekao je nakon ove tragedije Mahnaz Afhami.
Foto: PATRICK GELY / AFP / Profimedia Zvali su je „princeza sa otpada“, ali jedan susret sve je promenio. Danas je zaštitno lice poznatog brenda

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.