LIZ TEJLOR UMRLA NA ROĐENDAN

Izvor: Kurir, 24.Mar.2011, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIZ TEJLOR UMRLA NA ROĐENDAN

Zbogom, moderna Kleopatro. Slavna holivudska glumica Elizabet Tejlor preminula je juče, na svoj 79. rođendan, zbog smetnji u radu srca. Elizabet je godinama patila zbog zdravstvenih problema, a pre dva meseca primljena je u bolnicu „Sedars Sinaj“ u Los Anđelesu.

Zbogom, moderna Kleopatro.

Slavna holivudska glumica Elizabet Tejlor preminula je juče, na svoj 79. rođendan, zbog smetnji u radu srca. Elizabet je godinama patila zbog zdravstvenih problema, a pre dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << meseca primljena je u bolnicu „Sedars Sinaj“ u Los Anđelesu.

Zbog zdravstvenih problema, koji su počeli još u ranoj mladosti, Tejlorova je godinama privlačila pažnju tabloida. Lekari su joj 1997. odstranili tumor na mozgu, a nekoliko godina ranije ugrađeni su joj veštački kukovi.

Još zanimljiviji bio je njen ljubavni život - udavala se i razvodila čak osam puta, a dvaput je bila u braku sa Ričardom Bartonom, koji joj je poklonio jedan od najskupljih dijamanata, koji su, inače, bili njena večna ljubav. Veliki trag ostavila je i kao borac protiv side, donirajući velike novčane priloge i pomažući obolelima širom sveta. Pamti se i njena privrženost prijateljima, naročito Montgomeriju Kliftu i Majklu Džeksonu.

Naposletku, ali nikako ne i najmanje važno - Liz Tejlor bila je velika glumica i verovatno poslednja diva iz takozvanog zlatnog doba Holivuda. Igrala je u mnogim popularnim i cenjenim filmovima, a za role u „Baterfildu 8“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ dobila je Oskare. Za nezaboravnom lepoticom ljubičastih očiju žaliće publika širom sveta, ali najviše njene dve ćerke i dva sina.

A ako raj zaista postoji, u njemu će je verovatno sačekati Ričard Barton. Jer, holivudska diva je prošle godine izjavila da bi, kad bi njena fatalna ljubav bila živa, sigurno i treći put sa njim okušala bračnu sreću!

(R. S.)

Od detinjstva pod reflektorima

Crnokosa zavodnica rođena je 23. marta u Hemstedu u Londonu. Iako su mnogi mislili da je Britanka koja se glumom proslavila u Americi, njena porodica poreklom je iz Arkanzasa u Kanzasu. Na filmu je debitovala još kao devojčica, a njeno najpoznatije ostvarenje iz tog perioda je „Lesi se vraća kući“, zahvaljujući kojem je postala, i do danas ostala zvezda.

Počast legendarnoj divi

 - Veliki broj zvezda i političara odao je počast legendarnoj filmskoj divi Liz Tejlor koja je juče preminula.

"Veoma mi je žao što čujem da je ta velika legenda preminula. Divila sam joj se i poštovala je ne samo kao glumicu već i zbog njenog neverovatnog i inspirativnog rada kao aktivistu u borbi protiv side", kazala je pop diva Madona.

"To je kraj jedne ere", istakla je Barbra Strejsend, dodavši da Liz nije bila samo lepa i slavna, već i izuzetno humana.

"Dala je lice borbi protiv HIV-a i side. Bila je zabavna. Bila je velikodušna. Učinila je svoj život vrednim", dodala je slavna pevačica i glumica.

Njena koleginica i prijateljica Širli Meklejn kazala je da ne zna šta je kod Liz bilo impresivnije njen uspeh na filmu ili njena jedinstvena sposobnost da sklapa prijateljstva.

Miki Runi, koji je sa Liz Tejlor 1944. snimio film "National Velvet", kazao je da će je se sećati kao "dame koja je sebe davala svima".

Za Lajzu Mineli ona je bila "prava zvezda" i prijatelj koji je "uvek, uvek bio tu" kada je trebalo, a za Džuli Endruz, s kojom je 2000. godine u Londonu dobila kraljevsku titulu dame, Liz je "velika legenda Holivuda" za kojom će ceo svet žaliti.

La Toja Džekson odala je posebno priznanje Liz Tejlor zbog prijateljstva koje ju je vezivalo za njenog brata Majkla Džeksona.

Osim poznatih iz sveta filma i šoubiznisa, počast glumici odali su i brojni političari, među kojima su bivši američki predsednik Bil Klinton i njegova supruga, aktuelna državna sekretarka Hilari Klinton, francuski premijer Fransoa Fijon, bivši američki senator Džon Vorner koji je 1976. godine postao Lizin šesti suprug i bivša prva dama amerike Nensi Regan.

U Los Anđelesu, zvezda Liz Tejlor na Bulevaru slavnih u Holivudu, zasuta je cvećem, fotografijama i porukama fanova.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, sahrana glumice biće održana krajem nedelje u prisustvu porodice.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.