Izvor: Glas javnosti, 26.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kustin „starački dom“ za šarganske međede

Čuveni šarganski medvedi i njihova sabraća sa Tare, koji hiljadama godina caruju ovim planinama, skorih dana dobiće medveđi, nešto pitomiji komšiluk i to - nedaleko od Mokre Gore. Pod patronatom austrijske organizacije „Četiri šape“ i uz njihovu finansijsku podršku, u kanjonu Belog Rzava, nedaleko od granice Bosne i Srbije, na području koje pokriva Park prirode „Mokra Gora“, počinje izgradnja svojevrsnog medveđeg azila, u kome će biti mesta za tridesetak medveda iz zooloških >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vrtova, kaveza, i drugih koji su život proveli maltretirani kod mečkara...

- Biće to, u stvari, starački dom za medvede! Ti medvedi koji su u životu previše radili stići će kod nas, na prostor površine između 15 i 17 hektara. To će biti zamena za prirodni ambijent, pošto svi medvedi koji su bili u zoološkim vrtovima ili su zloupotrebljavani, nisu više u stanju da se vrate u prirodu. Mi ćemo zajedno za Ministarstvom ekologije učiniti sve da se oni do kraja života osećaju kao da su u prirodi - kaže Emir Kusturica, direktor Parka prirode „Mokra Gora“.

Oko milion evra, koliko vredi ova investicija, obezbediće organizacija „Četiri šape“. Najveći posao jeste podizanje velike, jake ograde oko azila, upravne zgrade, a prihvatilište će zaposliti ukupno 12 ljudi. U azilu će biti mesta za tridesetak medveda, a ideja je da prostor nedaleko od Mokre Gore bude regionalno prihvatilište za medvede.

- Pretpostavka je da u Albaniji, kraj svake kafane ima po jedan medo koji čeka da bude maltretiran, sličnih slučajeva ima i u Bosni, i ovo bi trebalo da bude regionalni centar, starački dom, prihvatilište za sve te medvede - kaže Kusturica.

Prvi stanari medveđeg azila u Mokrog Gori, biće, kako se očekuje, tri medvedice - Kasandra, Seida i Božana, koje su nedavno oslobođene u Požarevcu, odnosno u Kruševcu i prebačene u prihvatilište za medvede u Bugarskoj. Tri medvedice koje su život provele kod mečkara provešće neko vreme u Bugarskoj, na oporavku, uz još dvadesetak medveda koji su u tom centru, a zatim će, čim azil u Mokroj Gori bude završen, biti vraćene u Srbiju. Akcija njihovog oslobađanja sprovedena je uz pomoć Ministarstva ekologije, Ministarstva poljoprivrede, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, organizacije „Četiri šape“, Gorana Grujina iz Svilajnca, koji se godinama brinuo o ovim medvedima...

MEDVEĐA SUDBINA

- Jednom sam na francuskoj televiziji gledao prilog o medvedu koga je Skupština Francuske proglasila nepoželjnim i podsetilo me to pomalo na moju sudbinu. Zašao je taj medved po Pirinejima, oderao tridesetak štala, i - proglašen je - personom non grata. A, zanimljivo je da je u Francusku stigao iz Slovenije. Em iz Slovenije, em persona non grata - kaže Kusturica.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Starački dom za šumsku zver

Izvor: Kurir, 26.Feb.2009

MOKRA GORA - Čuveni šarganski medvedi i njihova sabraća sa Tare, koji hiljadama godina caruju ovim planinama, dobiće uskoro medveđi, nešto pitomiji komšiluk, i to - nedaleko od Mokre Gore.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.