Kurs za ukrašavanje uskršnjih jaja

Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2010, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs za ukrašavanje uskršnjih jaja

ČAČAK - Svoje umeće ćemo prenositi na starije generacije, poručuju devojke koje su završile kurs za ukrašavanje uskršnjih jaja.

Pedesetak gimnazijalki iz Čačka savladale su skoro zaboravljenu veštinu, pa pred ovogodišnji Vaskrs, mimo ustaljenog pravila da mlađi uče od starijih, svojim bakama i majkama pokazuju kako se šaraju jaja na tradicionalni način. U parohijskom domu čačanske crkve učenice 1. i 2. razreda Gimnazije dva dana su učile kako se prirodnim materijalima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << oslikava uskršnje jaje. Devojkama su ovu veštinu prenele monahinje iz manastira Nikolje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

U čemu je tajna

Sve polaznice odlično su savladale tradicionalno šaranje uskršnjih jaja voskom i zlatotiskom.

- Jaja se kuvaju 4-5 minuta. Kada se ohlade, metalno pero za tuš, koje se može kupiti u knjižarama, zagreje se na plamenu sveće, vruće umoči u delić voska i crta po jajetu. Iscrtavaju se verski motivi, ali se može pustiti mašti na volju, crtati ptice, cveće, biljke... Naslikana jaja se stavljaju u hladnu vodu da se vosak stegne, a zatim se stavljaju u pripremljenu boju. Ljuska jajeta prima boju, a na mestima gde je bio vosak ono ostaje belo. Da bi dobilo sjaj, jaje se dok je još vruće istrlja parčetom tkanine sa nekoliko kapi ulja - otkrivaju Marija i Ana.

Učenice Marija Branković i Ana Pavlović su u holu gimnazije za svoje drugove i profesore priredile izložbu uskršnjih jaja koje su sa svojim drugaricama ukrasile na ovom kursu.

- Priliku da ovo naučim doživela sam kao privilegiju, jer su u našem okruženju prva retkost i starije žene koje znaju da oslikavaju jaja tradicionalnom tehnikom, uz pomoć voska i pernice. Srećna sam što sam se prijavila i na kursu sam doživela neopisiv osećaj smirenosti - priča nam Marija Branković.

Pored tradicionalne tehnike crtanja voskom, učenice su savladale i tehniku oslikavanja jaja zlatotiskom, koja se primenjuje u manastiru Studenica, a devojkama su je prenele takođe monahinje iz manastira Nikolje.

- I ranije sam šarala jaja sa svojom bakom, ali smo to radile samo travkama, cvećem i bojom. Ovo što smo naučile je prava umetnost i daje nam mogućnost da izrazimo svoju kreativnost. U početku smo bile nevešte, ali zahvaljujući izuzetnom strpljenju monahinja, posle samo nekoliko išaranih jaja stekle smo rutinu - kaže Ana Pavlović.

Radionica je radila uz blagoslov igumanije Epraksije iz manastira Nikolje i starešine crkve u Čačku, a na inicijativu profesorke veronauke Irene Čolović.

- Cilj je da učenici koji pohađaju veronauku kroz aktivnosti iskuse veru jer se na taj način najbolje duhovno izgrađuju. Posebno mi je zadovoljstvo što je za savladavanje ove veštine bilo dosta zainteresovanih i što sam kod svih polaznica primetila da su izuzetno srećne zbog takvog izbora - ističe profesorka Irena.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.