Kuće budućnosti dolaze iz Srbije

Izvor: Mondo, 17.Jun.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuće budućnosti dolaze iz Srbije

Da li znate gde je "rođena" kuća koja štedi energiju, otporna je na zemljotrese i požare, ne košta basnoslovno, a zida se šest puta brže od klasične? U Srbiji!

prev next 0 0 0 0

 

1 / 4

 

2 / 4

 

3 / 4

 

4 / 4

Nova tehnologija rezultat je sedmogodišnjeg istraživanja grupe domaćih inženjera na čelu sa mr Jovanom Nikolićem, a celokupan patent za sada je poznat samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Lafaržu, od koga je i pristigla nagrada za najbolji projekat energetski efikasne gradnje u Evropi.

Tri godine nakon što je nagrađen Lafarge Invention Awards, inovativni Q sistema gradnje beogradske kompanije Quattro Houses pojavio se i na našem tržištu.

Prestižno priznanje dobijeno je u konkurenciji 1.200 projekata iz celog sveta, čime je Srbija ponovo dospela na mapu najinovativnijih građevinskih dostignuća, jer sada poseduje jedinstvenu tehnologiju u svetu koja gradi objekte visoke energetske efikasnosti i vrhunskog kvaliteta, uz uštedu energije i do 80 odsto.

Tajna srpskog patenta krije se u inovativnoj tehnologiji proizvodnje takozvanih Quattro panela i jedinstvenom načinu gradnje. Betonski paneli se, naime, proizvode u fabrici umesto na gradilištu i imaju neprekidnu izolaciju debljine oko 15 centimetara sa spoljašnje i unutrašnje površine zida. To osim uštede energije garantuje i za 50 odsto efikasniju zvučnu izolaciju, kao i odsustvo vlage i buđi.

Autor Q sistema i predsednik kompanije Quattro Houses, Jovan Nikolić kaže da je ovom tehnologijom istovremeno obezbeđena izuzetna sigurnost objekata i brzina gradnje, pa se, primera radi, kuća od 100 kvadrata gradi za svega 30 dana, dok je prosečan period izgradnje šest meseci.



“Ovaj sistem koristi elemente koji se montiraju u skeletni sistem sličan klasičnoj gradnji, ali se ne koriste cigle već betonski paneli koji se proizvode u fabričkim uslovima što ceo proces gradnje čini neuporedivo bržim. Svi proizvedeni paneli se potom povezuju po principu zid-zid i zid-plafon, a stubovi kojima se povezuju se izlivaju betonom, što ih čini izuzetno čvrstim”, objašnjava Nikolić.

Ovim sistemom je moguće graditi objekte bez limita spratnosti, a nova tehnologija obezbeđuje i visoku otpornost na požare jer je izolacija hermetički zatvorena i u slučaju požara ne može da gori, širi vatru ili gasovima ugrožava živote ljudi. Nakon vatrene stihije ona se jednostavnim “punjenjem” zidova vraća u pređašnje stanje, bez rušenja zidova i same konstrukcije.

Cena gradnje po metru kvadratnom kreće se od 500 evra po sistemu “ključ u ruke”, dok je, poređenja radi, prosečna cena gradnje u Evropi 2012. godine iznosila oko 1.200 evra po kvadratu, u Srbiji oko 750, a u Beogradu 950 evra.

Tehnologija je već isprobana u našoj zemlji, a prva kuća izgrađena u Grockoj testirana je termalnim kamerama koje su potvrdile da se ušteda energije kreće do 80 odsto u svim vremenskim uslovima.

Zbog svih navedenih karakteristika, srpski patent je izazvao veliko interesovanje domaće javnosti nakon svetske premijere na 39. Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu.

Interesovanje postoji i u drugim zemljama, a Alžir, Irak, Iran, Rusija, bivše države SSSR-a i mnoge evropske države, samo su neke od zemalja koje su prepoznale potencijal nove tehnologije. Pregovori su već počeli sa Irakom, koji bi trebalo da bude prva zemlja posle Srbije u kojoj će se graditi ovim sistemom.

Energetska efikasnost, inače, polako dobija sve veći značaj i u našoj zemlji, jer od septembra prošle godine nijedan novosagrađeni objekat u Srbiji ne može da dobije upotrebnu dozvolu ukoliko nema takozvani "energetski pasoš".

U ovom trenutku, međutim, situacija nije nimalo optimistična. Objekti u Srbiji zbog zastarele tehnologije gradnje i loše izolacije troše u proseku tri puta više energije nego oni u Evropskoj uniji, što našu zemlju svrstava u grupu najvećih rasipnika energije na starom kontinentu.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.