Krompir – izvor vitamina

Izvor: Story, 22.Feb.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krompir – izvor vitamina

Iako se verovalo da ovo povrće goji i nije dobro za naše zdravlje, naučnici su nedavno došli do interesantnih saznanja i predstavili sve njegove prednosti za ljudski organizam

Foto: Shutterstock

Krompir se u našoj zemlji koristi od početka devetnaestog veka kada ga je doneo Dositej Obradović. U Evropu je stigao iz Latinske Amerike u 16. veku. Španski i engleski mornari prvo su ga koristili za lečenje, a potom su otkrili da ima izuzetno lep miris pri pečenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << i počeli da ga jedu. Veoma je bogat vitaminom C, a plod težine 150 g, zajedno s korom sadrži 27 mg vitamina C, što je gotovo polovina preporučene dnevne doze. Krompir obiluje i vitaminom B, folatima i mineralima, kao što su kalijum, magnezijum i gvožđe. Pošto je on podzemna biljka, svi vitamini i minerali nalaze se u plodu koji je upravo zbog toga bogat nutrijentima.

ISTINE I ZABLUDE

Krompir je dugo smatran povrćem koje goji. Ipak, naučnici tvrde kako je on nova supernamirnica zato što može da smanji krvni pritisak. U jednom istraživanju, 18 muškaraca i žena jelo je šest do osam krompira veličine loptice za golf za ručak ili večeru kao deo redovne ishrane. Većina testiranih osoba bila je gojazna i pili su lekove za snižavanje pritiska. Posle mesec dana krompirskog tretmana krvni pritisak znatno im je opao, što je navelo naučnike da zaključe da su krompiri jači od tableta. Takođe, nijedan od ispitanika nije dobio na težini za vreme testa. Za postizanje maksimalnog efekta treba jesti krompir s korom, jer se najzdraviji sastojci nalaze upravo u njoj. Krompir ima manje kalorija od pirinča i testenine, a bogat je vitaminom C. Ima malo masnoća, pa pomaže i u borbi protiv holesterola. Ova namirnica bogata je ugljenim hidratima, koji su neophodni pripadnicima svih starosnih kategorija. Greše oni koji o njemu govore sa omalovažavanjem i porede ga s testom. On ima znatno manje kalorija i sadrži oko 20 odsto glicida sačinjenih od amidona, koji organizmu obezbeđuju progresivnu energiju. Sportistima se zbog toga preporučuje da tri sata pre treninga pojedu krompir da bi izbegli hipoglikemiju i podigli nivo šećera u krvi upravo u vreme povećanog fizičkog napora.

U NARODNOJ MEDICINI

Temperatura se snižava tako što sirov krompir narendate i stavite kao oblogu na čelo i slepoočnice. Obloge od krompira takođe mogu da pomognu i kod problema sa umornim i natečenim nogama. Ti simptomi najčešće se javljaju kod zanimanja koja podrazumevaju dugotrajno stajanje: trgovci, frizeri, pekari... Kod nekih ljudi duga putovanja mogu prouzrokovati nelagodu, pa čak i ozbiljne probleme kao što je tromboza dubokih vena. Kada hodate ili trčite, mišići potkolenice pomažu u pumpanju krvi prema srcu, tako što pritiskaju venske krvne sudove. Ipak, tokom dugotrajnog mirovanja, krv se može nakupiti u nogama i dovesti do osećaja težine i nateklih članaka, što izaziva bol i umor.

RECEPT:

Krompir s kajmakom


4 srednja krompira

150 g mladog kajmaka K plus

jaje

75 g slanine (može i pančeta)

50 g mladog sira

suvi začin

so

biber

Oljuštite krompir, isecite na kolutove i obarite dopola u slanoj vodi. U činiji izmešajte, kajmak, jaje, sir i posolite. Slaninu isecite na režnjeve. U zemljanu posudu ređajte slaninicu, prethodno začinjen krompir, zatim smesu s kajmakom, pa opet krompir i na kraju listiće slanine. Dobro pobiberite i pecite 20 minuta u rerni na 200 stepeni.

Poznati britanski goli kuvar oduvek je isticao da njegova deca obožavaju krompiriće i zbog toga ih uvek rado priprema. U svom maniru, on je u pečene krompire dodavao i razne začine, a kako je u jednoj od svojih emisija rekao, najviše mu se sviđaju s dodatkom ruzmarina.

Piše: Ksenija Konić 

Izvor: Story

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.