Krema za zaštitu od sunca maže se na dva sata

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krema za zaštitu od sunca maže se na dva sata

Apsolutne zaštite od UVA i UVB zraka nema čak ni kada se mackamo preparatima sa najvećim zaštitnim faktorom pa je neophodna i fizička zaštita tela

Malo je onih koji se ne zbune ispred rafa sa izloženim preparatima za zaštitu od sunca. Da li da uzmu faktor 30 ili faktor 50? Koliko često da se mažu, da li su bolje kreme u spreju, uljane ili klasične, muče se ovih dana svi koji ne žele preplanuli ten i svesni su opasnosti izlaganju sunčevim zracima.

– Faktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zaštite SPF (engleska skraćenica SPF – Sun Protector Factor) označava se brojem i pokazuje koliko puta duže može da se boravi na suncu, a da se ne izgori. On, pre svega, pokazuje zaštitu od UVB zraka koji su primarno odgovorni za pojavu opekotina na koži – objašnjava doc. dr Danica Tiodorović, generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije i predstavnik naše zemlje u Međunarodnom udruženju za dermoskopiju.

Delovanje preparata ona ilustruje primerom: – Ukoliko do pojave opekotina na koži bez zaštitne kreme dođe za 10 minuta, onda sa kremom koja ima zaštitni faktor 15 teorijski možemo da budemo na suncu 150 minuta do pojave crvenila na koži – i upozorava da to ne treba shvatiti bukvalno. Jer, ovakva računica važi u idealnim, laboratorijskim uslovima, kada se preparat nanosi na kožu u količini od dva miligrama po kvadratnom centimetru, što nije slučaj u praksi. Možete li da zamislite nekog kako na plaži proračunava koliko će kreme naneti na telo?

Zato doc. dr Danica Tiodorović sa Klinike za dermatovenerologiju KC Niša i predavač na tamošnjem Medicinskom fakultetu preporučuje da se koriste kreme sa faktorom zaštite većim od 30. Ona razuverava i da je kupovina preparata sa najvećim faktorom apsolutna zaštita.

– Takvi preparati pružaju maksimalnu zaštitu, ali ne i apsolutnu – upozorava naša sagovornica.

Zato, narednih najvrelijih dana u godini ne smeju da se zaborave već tradicionalni saveti zaštite. Pojedine apoteke u glavnom gradu Srbije na ulaznim vratima istakle su natpise sa ovim metodama. Pre svega ako mora da se boravi na otvorenom u najtoplijem delu dana savetuje se nošenje šešira, kačketa, naočara, odeće od laganih materijala, obavezno dugih rukava i nogavica. A one površine kože koje odeća ne pokriva na svaka dva sata treba mazati fotoprotektivnim kremama sa UVA i UVB zaštitom, SPF većim od 30.

Deca posebno osetljiva

Dečja koža je vrlo osetljiva na UV zračenje, tako da do treće godine decu ne bi trebalo izlagati direktnim sunčevim zracima. Danas se izrađuju posebne fotoprotektivne kreme namenjene isključivo dečjoj koži sa visokim SPF. Takođe je važna fizička zaštita: deci se moraju oblačiti lagane majci i pantalone, obavezni su šeširići sa širokim obodom kao i adekvatne naočare.

Opasni i UVA zraci

Osim zaštite od UVB zraka, potrebno je štiti se i od UVA zraka. Oni su odgovorni za pojavu alergije, fotostarenja i najopasnije promene – inicijacije kancerogeneze. Zato je potrebno voditi računa da se koriste kreme na kojima je naznačeno da pružaju dodatnu UVA zaštitu i da imaju znak UVA u kružiću.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.