Izvor: B92, 01.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevina SHS potreba vremena

Beograd -- Na današnji dan pre 90 godina osnovana je prva zajednička država Južnih Slovena - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kraljevina SHS, koju je vodila srpska dinastija Karađorđević, nalazila se na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Završetkom Prvog svetskog rata i raspadom dva velika carstva, Austrougarskog i Otomanskog, stvorile su se prirodne okolnosti da se 1. decembra 1918. proglasi formiranje jedne nove kraljevine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Evropi - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Istoričar Čedomir Antić za B92 objašnjava zašto je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bila potreba vremena.

"Bilo je logično da, u vreme kada je u Prvom svetskom ratu, a pre toga u balkanskim ratovima, otvoreno pitanje rekompozicije Balkana i cele Centralne Evrope, Srbija objedini srpski narod", rekao je Antić.

U to vreme se verovalo da su sva tri zapadna južnoslovenska naroda - Srbi, Hrvati i Slovenci, koji su imali neku posebnost u to vreme, da su u stvari, plemena jednog naroda koji će dobitkom zajedničke države postati jedna nacija, navodi Antić.

"To je bilo uverenje koje nije postojalo samo na Balkanu, bilo je logično da bude stvorena jedna velika država", dodao je on.

"Treba reći da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca donela velika dobra, ne samo srpskom narodu koji se ujedinio, dugoročno to nije bilo dobro, ali se u prvo vreme činilo da jeste, već i drugim narodima i ona se pokazala kao inkubator nacije", kaže Antić.

Istoričar Antić kaže da nije bilo mnogo šansi da ta kraljevina bude dugovečna.

"Posle 1918. godine Evropa se promenila, a posebno posle 1945. Tako da, umesto da se vremenom Srbi, Hrvati i Slovenci stope u jedan narod, oni su, naprotiv, podigli barijere između sebe", kaže Antić.

Umesto da se konsoliduje jedna država ili federacija, ta država, prvo centralizovana, postepeno se federalizovala, a potom federacija konfederalizovala tako da nije bilo šanse da ona preživi, navodi on.

"1. decembra Kraljevina Srbija je, kao država koja je u svoje predratne granice ujedinila i Crnu Goru i Vojvodinu i dve trećine srezova u Bosni, stvorila najveću južnoslovensku državu u istoriji", kaže Antić.

"Srbija je time, pošto je uložila svoju državnost, postala evropska država koja je u najvećoj meri uvećala svoju teritoriju u 19. i 20. veku. Ako ne treba da se tog dana sećamo sa srećom, jer znamo šta se posle dogodilo, treba da se sećamo sa setom zato što je na oltar te države palo oko dva i po miliona žrtava", rekao je Antić.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca 1929. godine preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju, da bi posle Drugog svetskog rata i dolaskom komunista 1945. bila proglašena socijalistička republika.

Početkom 90-tih godina 20. veka jedinstvena država se raspada, tako da sada na teritorijama koje su se 1918. ujedinile postoji šest nacionalnih država.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devedeset godina od stvaranja Kraljevine SHS

Izvor: RTS, 01.Dec.2008

Prva zajednička država Južnih Slovena osnovana je na današnji dan pre 90 godina. Tog dana regent Aleksandar Karađorđević proglasio je ujedinjenje države Slovenaca, Hrvata i Srba s Kraljevinom Srbijom. Država je zauzimala teritoriju današnjih država Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i...

Nastavak na RTS...

90 godina od osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

Izvor: Cafe.ba, 01.Dec.2008

Danas se navršava 90 godina od osnivanja prve zajedničke države Južnih Slovena - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS). Od osnivanja kraljevine, država je promenila osam naziva i iz monarhističkog uređenja prešla u republiku. Kraljevina SHS zauzimala je teritoriju današnje Srbije, Bosne...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.