Izvor: B92, 17.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevčani se snabdevali vodom iz cisterni

Kraljevo -- Kraljevčani su se u petak snabdevali vodom za piće iz cisterni, zbog prisustva teških metala u vodi Ibra. Kontrola vode, koju je uradio kragujevački Zavod za zaštitu zdravlja, pokazala je povećanu koncentraciju olova i fenola. Nadležne službe za zaštitu zdravlja u Kraljevu tokom dana su, međutim, saopštile da teških metala u vodi u petak nije bilo, za Radio B92 izveštava novinar Radio Kraljeva Alen Knežević.

U četvrtak je načelnik raškog okruga Mile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Korićanac doneo preporuku kojom se voda iz gradskog vodovoda do konačnih analiza, koje su uporedo radili Zavod za zaštitu zdravlja iz Kraljeva, Institut iz Kragujevca i beogradski institut Baptut, ne preporučuje za upotrebu. Na ulice su izašle 10 cisterni koje nisu mogle da zadovolje potrebe grada. Poplavni talas koji je prošle nedelje prošao Ibrom za sobom je doneo teške metale sa Trepčinih jalovišta. U samo jednom slučaju, prema rečima direktora Zavoda za zaštitu zdravlja dr Nebojše Dimitrijevića u uzorku iz crpne stanice Konarevo, dakle ne iz vodovoda, pronađeno je prisustvo teških metala, fenola i olova.

Sanitarna inspekcija, nakon urađenih detaljnih analiza, nije proglasila vodu neispravnom za upotrebu.

Republički inspektor za vodoprivredu Miloš Batalo je agenciji Beta rekao da svi otrovi prisutni u Ibru, počev od fenola, olova, kadmijuma i cinka, stižu sa Kosova i da bi Nebojša Čović u dogovoru sa Kforom trebalo da organizuje ispitivanje ibarske vode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.