Kosački megdan na Rajcu idućeg vikenda

Izvor: Mondo, 11.Jul.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosački megdan na Rajcu idućeg vikenda

Od 17. do 19. jula održava se 43. kosidba na Rajcu. Za Zlatnu kosu nadmetaće se najbolji kosci regiona.

Foto: Guliver/Getty images/iStock

Četreset treća "Kosidba na Rajcu" biće održana od 17. do 19. jula, najavila je danas v.d. direktora ljiške Turističke organizacije, Katarina Lazić.

Ona kaže da je centralni dan manifestacije 19. jula kada će na kosački megdan izaći najbolji kosači iz regiona Balkana, takmičara iz Slovenije, BiH, Crne Gore i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Srbije koji će se nadmetati za titulu "Zlatna kosa".

"Smotra će početi u 10 časova okupljanjem kosača, vodonoša, ručkonoša i ostalih učesnika koji će u defileu, uz zvuke trubačkih orkestara paradirati centralnim delom Rajca ka kosilištu", rekla je ona danas Tanjugu.

Organizatori manifestacije su opština Ljig i Turisticka organizacija pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a pomoć će pružiti i brojni sponzori.

Predsednik opštine Ljig, Dragan Lazarević očekuje da se na 43. kosidbi okupi do 60 hiljada posetilaca.

"Kosidba na Rajcu" je tradicionalna turistička manfestacija koja oživljava i čuva uspomenu na zajedničke seoske mobe i slavi završetak košenja planinskih livada. Trajaće tri dana i biti ispunjena brojnim kulturno-umetničkim i sportskim sadržajima, a centralni događaj je 19. jula ", rekao je on danas za Tanjug.

"Kosidba na Rajcu je 2007. godine proglašena za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju u Srbiji, a po broju posetilaca je, navode organizatori, odmah iza Egzita i Guče.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.