Korak bliže leku protiv HIV-a?

Izvor: Mondo, 03.Okt.2016, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korak bliže leku protiv HIV-a?

Britanski naučnici dostigli prekretnicu u lečenju jednog pacijenta.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Potraga za lekom protiv HIV virusa upravo se primakla korak bliže rešenju, jer su britanski naučnici objavili da su dostigli prekretnicu u lečenju jednog pacijenta.

U pitanju je muškarac star 44 godine, koji je učestvovao u eksperimentalnom lečenju koje britanska štampa naziva "prvim ozbiljnim pokušajem pronalaženja potpunog leka za HIV".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Tim sastavljen od naučnika sa pet vodećih britanskih univerziteta osmislio je projekat u kom učestvuje 50 HIV pozitivnih pacijenata.

"Sandej tajms" prenosi da su testovi na tom muškarcu starom 44 godine pokazali da u njegovoj krvi više nema "primetnog prisustva HIV virusa".

Trenutno se pacijentima sa HIV-om daje antiretroviralna terapija, koja nema veliki uspeh jer se virus "krije" izvan dometa leka u T-ćelijama imunog sistema pacijenta. Virus koji se sakrije u "uspavanim" T-ćelijama kasnije može da se reprodukuje u hiljadama primeraka.

Nova, dvofazna terapija podrazumeva najpre vakcinu koja pomaže telu da "pronađe" zaražene T-ćelije. Nakon vakcine, pacijent dobija lek "vorinostat" koji "budi" te ćelije, koje zatim proizvode proteine koji služe kao sistem za navođenje imunog sistema, odnosno pokazuju mu gde se virus nalazi.

Naučnici su ovu metodu lečenja nazvali "pronađi i ubij", jer dvofazna terapija najpre iznosi na videlo skriveni virus, a zatim ga direktno napada.

"Ova metoda pokazala se veoma uspešnom u laboratorijama, ali ćemo tek videti kako funkcioniše na pravim pacijentima. Ipak, na korak smo bliže rešenju ovog velikog problema", rekla je profesorka Sara Fidler sa Kraljevskog koledža u Londonu.

U istraživanju, pored stručnjaka iz te ustanove, učestvuju naučnici sa Kembridža, Oksforda, Univerzitetskog koledža i Kraljevog koledža u Londonu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.