Konzumacija marihuane menja mozak

Izvor: 24sata, 13.Nov.2014, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzumacija marihuane menja mozak

Redovna konzumacija marihuane rezultira promenama u strukturi mozga, objavili su istraživači Univerziteta Teksas, piše "Health Day".

Nalazi dobijeni pomoću uredjaja za magnetnu rezonancu pokazuju da je dugotrajna konzumacija marihuane povezana s redukovanjem volumena dela mozga povezanog s procesom donošenja odluka i razvojem zavisnosti.

Takođe, dolazi do promena u funkciji ostalih delova mozga koji pojačanim radom nastoje da kompenzuju ovaj gubitak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata <<
U istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 48 odraslih konzumenata marihuane i 62 ispitanika iz kontrolne grupe, pri čemu su konzumenti marihuane je pušili u proseku 3 puta dnevno tokom 10 godina.

Naučnici uočene promene u strukturi mozga objašnjavaju delovanjem THC-a, glavnog psihoaktivnog sastojka marihuane.

Prema njihovim rečima, ova je pojava bila najizraženija kod osoba koje su marihuanu počele da koriste dok su bili mlađi.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.