Konačno: Zvanično odjavljena epidemija malih boginja

Izvor: Mondo, 28.Avg.2019, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno: Zvanično odjavljena epidemija malih boginja

Nakon dve godine, napokon su stečeni uslovi za odjavu epidemije malih boginja!

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su se stekli uslovi za odjavu epidemije malih boginja na teritoriji Srbije jer je prošao dvostruki maksimalni inkubacioni period za infekciju virusom malih boginja.

U saopštenju se navodi da su početkom oktobra 2017. godine na teritoriji Srbije prijavljeni prvi sumnjivi slučajevi koji su odgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kliničkoj slici malih boginja.

Epidemija malih boginja je prijavljena 23. oktobra 2017. godine i u tom momentu ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva bio je sedam.

Nizak stepen kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja i velika kontagioznost ovog prouzrokovača su doveli do brzog širenja virusa na teritoriji cele zemlje.

Obuhvat MMR vakcinacijom u drugoj godini života je na početku epidemije na nivou cele zemlje bio 81 odsto, dok je u najvećim gradovima bio niži od 70 odsto.

Krajem decembra 2017. godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja u našoj zemlji posle 20 godina.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 27. avgustom 2019. godine na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 5.798 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom.

Intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je u prethodnom periodu sprovedena dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere u svim populacionim grupama.

Obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole (MMR) je tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za usporenje toka ove epidemije.

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele na teritoriji Srbije u 2018. godini sprovedena je sa obuhvatom od 93,4 odsto.

U proteklom periodu sprovedena je dopunska imunizacija propuštenih godišta, sa prvom dozom MMR 13.674 osobe, drugom dozom 3.233 osobe, kao i onih koju su primili obe doze - 1.452 osobe.

Sve navedene mere su dovele do značajnog povećanja kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja u našoj populaciji, navodi se u saopštenju.

U toku 2019. godine prijavljeno je ukupno 15 obolelih, od čega su četiri osobe bile sa importovanom infekcijom, iz Rusije, Ukrajine, Austrije i Makedonije, dok se kod 11 zaraza dogodila na teritoriji Srbije.

Poslednji prijavljeni slučaj obolevanja od malih boginja bio je u junu 2019. godine u Boru, dodaje se u saopštenju.

Institut navodi da je prioritet da se očuva i dalje unapredi nivo kolektivnog imuniteta koji je dosegnut, pa je važno da se trend porasta obuhvata MMR vakcinacijom nastavi kako bi se uspostavio zaštitni nivo kolektivnog imuniteta od 95 odsto.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.