Koliko nam je zdravstvo napredovalo u 2016.

Izvor: Mondo, 30.Jan.2017, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko nam je zdravstvo napredovalo u 2016.

Srbija je napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema, a skok sa 30. na 24. mesto doneo je našoj zemlji i "titulu" države sa najvećim napretkom u 2016.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Ilustracija

  Srbija je napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema u odnosu na prošlu godinu i prema ovogodišnjem izveštaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) zauzima 24. mesto, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Naša država >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je ostvarila 116 bodova više nego prošle godine, kada je zauzela 30. mesto, što Srbiji, prema oceni istraživača ove organizacije, daje titulu "države sa najvećim napretkom 2016. godine".

Srbija je ovakav uspeh zaslužila pre svega efektima uvođenja novog informacionog sistema u zdravstvo, koji je uticao na bolju dostupnost zdravstvene zaštite, ali i na smanjenje lista i vremena čekanja.

Ocenjivači EHCI konstatuju da ovaj sistem još nije implementiran u potpunosti, pa da zato očekuju još bolje rezultate do kraja 2017. godine kada novi integrisani zdravstveni informacioni sistem treba da počne da radi u svom punom kapacitetu.

U rangiranju učestvuje 35 zemalja, a Srbija je ove godine ostvarila napredak za šest mesta.

Najbolje zdravstvo prema izveštaju EHCI imaju Holanđani i Švajcarsci, dok je od bivših jugoslovenskih republika najbolje rangirana Slovenija koja je zauzela 16 mesto.

Iza Srbije našli su se zdravstveni sistemi Malte, Kipra, Litvanije, Grčke, Letonije, Mađarske, Poljske, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Rumunije.

EHCI analizira zdravstvene sisteme na osnovi više indikatora - dostupnost zdravstvene zaštite, obaveštenost pacijenata, ishodi lečenja, prevencija, vreme čekanja na pojedine operacije, dostupnost lekova...

Srbija primljena u Eurotransplant!Stižu bolji dani za srpsko zdravstvoKakva nas poboljšanja očekuju u zdravstvu

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.