Koliko košta litar benzina u Venecueli?

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta litar benzina u Venecueli?

Zahvaljujući velikim zalihama nafte, Venecuela je postala jedan od vodećih svetskih izvoznika ovog energenta. Korist od toga imaju i stanovnici ove države koji poseduju automobile, s obzirom da cena litra benzina u Venecueli iznosi jedan evrocent, ili u našoj valuti, nešto više od jednog dinara.

Ovakve, za naše uslove neverovatne, cene goriva u Venecueli su na snazi već decenijama. Osim velikih zaliha nafte kojima raspolaže ova južnoamerička zemlja, razlog zbog čega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je benzin u Venecueli toliko jeftin leži u odluci vlade te države.

Ipak, cene naftnih derivata mogle bi uskoro da porastu. Nova vlada predsednika Nicolasa Madura tvrdi da subvencije zbog kojih je gorivo toliko pristupačno stanovništvu, koštaju državu više od 9,1 milijarde evra na godišnjem nivou.

"Kao nacija bogata naftom, logično je da imamo niže cene goriva u poređenju sa drugim zemljama", kaže Maduro. "Ali to treba da bude naša prednost kao države, a ne hendikep. Međutim, u slučaju kada je napojnica koju ostavite na pumpi veća od sume koju izdvojite da biste napunili rezervoar, to onda postaje hendikep za državu", objašnjava predsednik Maduro.

Iako bi zbog ekonomske krize Venecueli dobro došli dodatni prihodi od prodaje goriva na domaćem tržištu, neizvesno je da li će vlada zaista podići cene benzina. Poslednji put kada se nešto slično pokušalo, pre više od dve decenije, u Venecueli su izbili veliki nemiri u kojima je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koliko košta litar benzina u Venecueli?

Izvor: B92, 24.Dec.2013

Zahvaljujući velikim zalihama nafte, Venecuela je postala jedan od vodećih svetskih izvoznika ovog energenta. Korist od toga imaju i stanovnici ove države koji poseduju automobile, s obzirom da cena litra benzina u Venecueli iznosi jedan evrocent, ili u našoj valuti, nešto više od jednog dinara...Ovakve,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.