Koje polovne automobile Srbi kupuju: Mi smo jedini u regionu VIDEO

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 11:03

Koje polovne automobile Srbi kupuju: "Mi smo jedini u regionu" VIDEO

Stručnjak za automobile Petar Veličković prokomentarisao je trenutno stanje na tržištu, odnosno kako napreduje prodaja i kupovina, kao i koji polovni automobili su najpopularniji i šta se traži.

"Imamo i dalje rast cena. U prvih šest meseci ove godine cena polovnjaka je otišla za nekih pet, šest odsto. Sličan je bio rast i kada bismo pogledali 2021. i 2022, gotovo identičan. Znači, skaču oko pet odsto.To sve zavisi od velikih tržišta u Evropi, šta će se tamo dešavati. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Imamo jednu interesantnu stvar, a to je da je skočila prodaja novih vozila u Srbiji. To je svakako jedna od vesti koja može da bude ohrabrujuća", kaže Veličković za TV Prva.

On je objasnio zašto je takav trend.

"Mislim da je to prosto jedna tržišna stvar, jer sve je skupo. Skupi su i novi automobili, skupi su i polovni automobili. Ne samo kod nas, skupi su i u inostranstvu. Ali šta se desilo? Desilo se to da je u Evropi, evo recimo podaci iz juna za četiri najveća evropska tržišta, Španija, Italija, Francuska, Nemačka, svuda je skočila prodaja. Tako da eto i u našoj zemlji se desilo da smo mi ispratili neki trend... U svakom slučaju, trgovine ima, prodaja jeste pala za nekih 5 odsto, ali opet kažem, to su podaci iz prvih šest meseci ove godine", objasnio je Veličković.

Sagovornik TV Prva, takođe, dodakao se i paradigme da naši vozači se češće odlučuju navodno za nemačka vozila.

"To je neko verovanje naših vozača. To je nešto što se ponavlja iz godine u godinu i to je neko tumačenje. Naši putevi su sve bolji i bolji. Mi smo otvorili dosta nekih novih deonica i sve veći deo putne mreže jeste pod autoputevima... ", istakao je on.

Veličković se osvrnuo i koje polovanjake ljudi najviše gledaju, sudeći po podacima sa sajta "Polovni automobili".

" Kod nas na sajtu i ono što smo imali prilike da vidimo u podacima, to su automobili Euro 4 standard i sada već delom Euro 5. Međutim, ako se država odluči zaista, kao što je najavljeno, da zabrani uvoz od nove godine, neće više moći da se uvoze. Verovatno će to dovesti do manjih promena cena polovnjaka sa Euro 5 motorom. Ali ne očekujem neke velike promene, prosto iz razloga da takvih automobila već ima na desetine hiljada u Srbiji i nema nikakvih naznaka da će biti zabranjena njihova trgovina unutar zemlje. Ali, moram da kažem, mi smo zaista jedina zemlja u regionu koja dalje omogućava uvoz polovnjaka koji su stari po 20 godina", objasnio je on.

"S druge strane, znamo da su naši vozači u proseku opredeljeni pretežno tim automobilima, evo i naša analiza je pokazala da se opet najviše prodaju automobili stariji od 10 godina. Tako da će biti interesantno i to pratiti, videćemo šta će nadležni reći 1. januara", dodao je,

Opširnije pogledajte u video snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.