Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Izvor: B92, 20.Maj.2014, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Iako kompanije već duže vreme sprovode testove sa samoupravljajućim automobilima, još uvek smo daleko od trenutka kada će ova vrsta vozila ući u masovnu upotrebu. U međuvremenu, u javnosti se diskutuje o brojnim zakonskim, pravnim i drugima problemima koje treba rešiti pre nego što se robotizovani automobili nađu na ulicama.

Google je jedna od kompanija koja već godinama intezivno radi na razvoju tehnologije autonomne vožnje i samoupravljajućih automobila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Nakon stotina hiljada kilometara koje su njihova test vozila prešla po autoputevima i drugi vrstama saobraćajnica izvan urbanih sredina, na red je došla faza testiranja u gradskoj vožnji, gde samoupravljajuće automobile očekuju znatno veća iskušenja.

I dok Google pokušava da predvidi i reši sve potencijalno opasne situacije u kojima se u gradu može naći jedan takav automobil, postavlja se pitanje ko će biti odgovoran ako se dogodi saobraćajna nesreća u kome učestvuje samoupravljajuće vozilo.

Najnovija testiranja vrše se u kalifornijskom gradu Mauntin Vju, u kome je i sedište kompanije Google. Policija u tom gradu upoznata je sa testovima, ali nema precizan odgovor na pitanje o odgovornosti u slučaju da robotizovano vozilo napravi saobraćajni prekršaj.

"Prema kalifornijskom zakonu, za kretanje automobila odgovorna je osoba koja se nalazi za volanom. Naravno, postoje izuzeci. Ako recimo neko drugi u automobilu u toku vožnje zgrabi volan, preuzme kontrolu i napravi prekršaj ili zazove nesreću, onda je on kriv", kažu u policiji.

Međutim, u policiji nisu umeli da odgovore da li se u ovom slučaju "drugom osobom" može smatrati kompjuter koji upravlja automobilom, odnosno u kranjem slučaju Google.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

Izvor: B92, 20.Maj.2014

Iako kompanije već duže vreme sprovode testove sa samoupravljajućim automobilima, još uvek smo daleko od trenutka kada će ova vrsta vozila ući u masovnu upotrebu. U međuvremenu, u javnosti se diskutuje o brojnim zakonskim, pravnim i drugima problemima koje treba rešiti pre nego što se robotizovani...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.