Ko brine o egzotičnim životinjama

Izvor: B92, 29.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko brine o egzotičnim životinjama

Palić -- Palićki zoološki vrt jedna od retkih institucija u Srbiji koja ima azil za divlje i egzotične životinje.

Za dve godine, koliko prihvatilište postoji, palićki zoo-vrt je zbrinuo više od 300 životinja, a oko petine njih bilo je zaplenjeno jer njihovi vlasnici ili prodavci nisu imali odgovarajuću dokumentaciju za njih.

Palićki zoološki vrt je jedina institucija u Vojvodini, a kako navode i najveća u Srbiji, koja se bavi zbrinjavanjem egzotičnih i divljih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << životinja. U taj vrt bivaju smeštene životinje zaplenjene u prodavnicama kućnih ljubimaca jer nisu imale prateću dokumentaciju i one koje su oduzete na carini po otkrivanju da su vlasnici pokušali da ih prošvercuju.

Gabor Mesaroš, biolog Zoološkog vrta Palić, kaže da životinje koje bivaju zaplenjene ne budu vraćene u prirodu jer se ne zna njihovo tačno poreklo. "Naši krajevi zasigurno nisu njihovo prirodno stanište, pa one ili ostanu u zbirci zoološkog vrta ili bivaju poslate u druge vrtove", kaže on.

"Osim o egzotičnim, palićki zoovrt se brine i o ovdašnjim divljim životinjama. Postoji mnogo razloga zbog kojih životinje dospevaju u prihvatilište. Neke ostanu bez roditelja, druge su rođene s hendikepom, neke od njih su ljudi slučajno povredili, a neke stradaju i zbog nemara i bezobzirnog ponašanja ", dodaje on.

Među životinjama u vrtu su orao belorepan kog su ranili lovci i lane preko kog je prešao kombajn. Životinje poput njih se, posle oporavka, najčešće vraćaju u prirodu, a one koje nisu sposobne da se brinu o sebi ostaju u zbirci vrta i koriste se za razmnožavanje. Njihovi potomci, međutim, kada stasaju, bivaju vraćeni u prirodna staništa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.