Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o Trockom inspirisala Blera

London -- Britanski premijer Toni Bler kaže da ga je na ulazak u politiku podstakla knjiga o ruskom boljševičkom lideru Lavu Trockom.

Bler je rekao da je biografija ruskog lidera, koju je napisao Isak Dojčer, knjiga koja mu najviše znači u životu. Otvarajući manifestaciju Svetski dan knjige u londonskom Klubu Komonvelt, britanski premijer je rekao da je u životu najčešće čitao dečju knjigu "Flet Stenli", koju voli njegov petogodišnji sin Leo.

Dojčerova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biografija Trockog u tri toma "Nenaoružani prorok" i "Prognani prorok" govori o čoveku koji je imao najveće zasluge za uspeh Oktobarske revolucije 1917. godine. Trockog je 1940. u Meksiku ubio Staljinov agent.

"Mogao bih nešto da priznam. Postoje ljudi koji su me privukli politici. Bio je to, u najvećoj meri Lav Trocki, zahvaljujući knjizi Isaka Dojčera", rekao je Bler.

Blerovo priznanje sigurno će iznenaditi mnoge članove njegove Laburističke partije. Kada je 1994. došao na njeno čelo, Bler je odneo pobedu nad levičarskom strujom u partiji i odbacio socijalističke principe kao što je nacionalizacija. Partija se približila centru, a Bler je pobedio na izborima 1997, čime je okončana 18-godišnja vladavina konzervativaca. Od tada je dva puta izabran.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.