Kineski grad deli 90.000€ vredne srećke mladencima u pokušaju da podstakne natalitet

Izvor: Luftika.rs, 02.Mar.2024, 23:05

Kineski grad deli 90.000€ vredne srećke mladencima u pokušaju da podstakne natalitet

Maštoviti načini da podstaknu povećanje nataliteta očito nisu svojstveni samo našim vlastima, već se sa tim problemom susreo i jedan kineski grad, u zemlji čija je politika rađanja u prethodnim decenijama, bila usmerena u suprotnom smeru.
Tako će vlasti u kineskom gradu Sijan potrošiti 700.000 juana (oko 90.000 evra) na srećke, koje će deliti kao nagrade mladencima koji pokažu venčane listove, u nastojanju da podstaknu brakove u vreme kada bejbi bum u zemlji jenjava.
Populacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << Kine u opadanju Stanovništvo Kine opadalo je 2023. drugu godinu zaredom, a broj novorođenčadi je pao na oko polovinu, od broja zabeleženog u 2016. godini.
Foto: Freepik/jcomp Broj novih brakova bio je rekordno nizak 2022. godine, prenosi N1.
Pošto je broj sklopljenih brakova u korelaciji sa natalitetom, jer samohrane majke često ne primaju beneficije, Sijan je obećao srećku svakom paru koji predoči venčani list od 1. marta.
„To nije samo početak srećnog bračnog života, već postoji i šansa da dobijete mali poklon“, piše na sajtu gradske matične službe.
Kampanja će trajati do 30. novembra, dodaje se.
Skupo odgajati decu u Kini Kina je jedno od najskupljih mesta na svetu za odgajanje dece u odnosu na njen BDP po glavi stanovnika.
Tako je u februaru glasio izveštaj kineskog istraživačkog centra, navodeći detalje o troškovima za žene koje se odluče za rađanje.
Manje žena se odlučuje za decu, jer ih plaše visoki troškovi brige o deci, nespremnost da se udaju ili stavljanje karijere na čekanje, dok rodna diskriminacija i dalje postoji.
Izvor: N1
Grad organizovao upoznavanje mladih usled drastičnog pada nataliteta

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.