Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina neće skoro u svemir

Peking -- Kina najverovatnije u narednih 15 godina neće poslati čoveka na Mesec.

Zvaničnik u kineskoj svemirskoj agenciji Huang Čunping kao razloge navodi ograničen budžet i tehničke izazove. "Naša zemlja ne može da investira sav novac u svemirska istraživanja, i pored njihove važnosti. Na to se mora gledati racionalno. Kina je sada okrenuta rešavanju ruralnih pitanja", rekao je on.

Kina je trenutno suočena sa velikim jazom između bogatih gradova i siromašnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sela i Huang tvrdi da vlada ne može sva sredstva da investira u svemirska istraživanja.

Kina će takođe morati da odloži slanje ljudske posade u svemir sa 2007. na 2008. godinu kako bi testirala novu opremu, rekao je Huang, koji je glavni inženjer rakete koja je 2003. godine poslala prvog Kineza u svemir.

Misija odložena za 2008. predviđa boravak izvan svemirskog broda, a letelica bi trebalo da nosi tri osobe, što znači da će put biti tehnički teži, objasnio je Huang.

Kina je prešla dug put od 1957. godine, kada je Sovjetski savez prvi poslao letelicu u svemir, a tadašnji kineski lider Mao Cetung izjavio da Kina nije u stanju da pošalje ni običan krompir u svemir. Kina je prvi satelit lansirala u aprilu 1970. godine, koji je emitovao revolucionarnu himnu "Istok je crven". Od tada, analitičari procenjuju da je lansirano preko 50 satelita.

Kina je u oktobru 2005. godine poslala svemirsku letelicu sa dva astronauta u orbitu na pet dana, a očekuje se da će projekat "oko Meseca", prvi korak u planovima Kine da istraže Mesec, biti lansiran 2007. Kina namerava da jednog dana na Mesec pošalje i astronaute, ali stručnjaci sada smatraju da se to neće desiti pre 2020. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.