Kejti Peri – crtana junakinja

Izvor: Politika, 11.Jun.2012, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kejti Peri – crtana junakinja

Američka pevačica se pridružuje društvu Džastina Bibera, ali i Baraka Obame i ostalih poznatih ličnosti koje su zagospodarile strip tablama

Kejti Peri nova je strip junakinja, objavila je nedavno američka izdavačka kuća „Bluvoter”. Pojavljivanjem u „Slavi – Kejti Peri”, pop zvezda je postala još jedna u nizu poznatih i istorijskih ličnosti čiji je lik ovekovečila deveta umetnost.

Život Kejti Peri (27) u slici i reči još nije u prodaji. Izdavač >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je, međutim, objavio da će „Slava – Kejti Peri” pratiti sudbinu američke pevačice od njenog rođenja do danas. Biće to prilika za osvrt na njen život od odrastanja u pobožnoj hrišćanskoj porodici do trenutka kada je zapevala da je „poljubila devojku”, jedan od njenih hitova „Kiss The Girl”. Za sada se ne zna da li će strip obraditi i njen kratak brak sa britanskim komičarem Raselom Brendom.

„Bluvoter” je poznat kao izdavačka kuća koja često objavljuje biografske stripove. Njihovi strip crtači već su ovekovečili Džastina Bibera, Lejdi Gagu i Tejlor Svift, mada ovi naslovi nisu naišli na veliko odobravanje publike i kritike.

Za razliku od ovih, biografska crtana saga o Bordžijama izazvala je ogromno interesovanje na aktuelnom Sajmu knjiga u Madridu. Strip serijal o beskrupuloznoj moćnoj porodici renesansne Italije spada u naslove o kojima ovih dana najviše piše španska štampa. „Bordžije” Alehandra Hodorovskog i Mila Manare, bez pardona prikazuju scene seksa i nasilja koje oslikavaju bahanalije i svirepost ozloglašene familije.

Ipak, po uplitanju poznatih i istorijskih ličnosti u radnje svojih stripova, najpoznatija je američka izdavačka kuća „Marvel”. Pod njihovom etiketom izašli su naslovi u kojima se, između ostalih, pojavljuju Kleopatra, Aleksandar Veliki, Džordž Vašington, Napoleon, Čarls Darvin, Benito Musolini, Vinston Čerčil, Josif Staljin i Džon Kenedi. I drugi američki predsednici su često na strip-tablama. Ričard Nikson je, na primer, predstavljan i kao vođa kriminalne organizacije.

Aktuelni šef Bele kuće Barak Obama nadahnuo je više autora i izdavača, a o njemu su izlazili različiti stripovi i pre nego što se preselio u Vašington. Jedan od najpopularnijih je „Barak varvarin”, u kome se Obama pojavljuje pored prethodnika Džordža Buša i kandidatkinje za potpredsednicu SAD na izborima 2008. Sare Pejlin.

-------------------------------------------------------------------

I Nikola Tesla na strip-tablama

Nikola Tesla je često završavao na strip-stranama,kako u svetu tako i u Srbiji. Kao junak a neretko i kao antiheroj, udruživao se sa Markom Tvenom u borbi protiv Tomasa Edisona, radio na tome da omogući putovanje kroz različite dimenzije stvarnosti ili se proslavljao po izumu mašine koju mu je kasnije zabranio Leonardo da Vinči.

Poslednji strip o Nikoli Tesli koji je pobudio veliko interesovanje na internetu je onlajn strip-blogera Metjua Inmena. U Inmenovoj interpretaciji, Tesla je zanesenjak, štreber, naučnik najvećeg kalibra, koji se toliko predao istraživanjima da nije ni primetio da se zasluge za njegove izume pripisuju drugima.

J. S.

objavljeno: 11.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.