Kapi za nos nisu za decu

Izvor: Mondo, 13.Okt.2018, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapi za nos nisu za decu

Deci mlađoj od šest godina ne bi trebalo davati kapi za nos, a deca do 12 godina mogu ih koristiti samo u slučajevima kada je to zaista neophodno, upozoravaju lekari.

Nazalni dekongestivi su lekovi koji služe za sprečavanje prekomernog lučenja sekreta u nosu. Oni ne utiču na uzroke koji suz do toga doveli, ali neprijatne prateće simtome virusnih i bakterijskih respiratornih infekcija mogu da ublaže.

Ali, roditelji ne bi trebalo da ih daju deci mlađoj od šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << godina, a deca starosti između šest i 12 godina mogu ih koristiti samo ukoliko je to neophodno, upozoravaju lekari u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu.

Dokazi koji potvrđuju efikasnost ovih lekova su ograničeni, a pošto većina prehlada i virusnih respiratornih infekcija prolazi za sedam dana, lekari preporučuju da se problem sa zapušenim nosem kod dece rešava na drugi način.

Deca u proseku "zakače" šest do osam ovakvih infekcija godišnje, dok odrasli imaju dve do četiri. Ali, strudije su pokazale da iako su simptomi neprijatni, deca ne mogu da dišu kako treba, a onda ni da spavaju noću od zapušenog nosa, ne bi trebalo posezati za kapima.

Iako će kapi za nos iz klase dekongestanata rešiti ovaj problem, ne bi ih trebalo koristiti kod dece, jer nisu bezbedne.

U studiji se navodi da "lekove iz klase dekongestanate ne bi trebalo prepisivati deci mlađoj od 12 godina jer su dokazi o njihovoh efikasnosti ograničeni, a postoje određeni rizici", prenosi britanski "Miror".

Ali, slani rastvori su sasvim bezbedni, iako nešto manje efikasni. To znači da deci možete u nos stavljati slani rastvor bez ikakvog rizika, čak i kada su u pitanju bebe. U tim slučajevima fiziološki rastvor će pomoći da se nosić očisti.

Fiziološki rastvor nije lek, već medicinski "zasoljena" voda, koja je potpuno neškodljiva i ne može da ošteti fine krvne sudove niti sluzokožu nosa.

Čak i ako se u nosić stavi malo više rastvora, i dete ga proguta, potpuno je bezbedan.

Kapi za nos ni odrasli ne bi trebalo da koriste nekontrolisano. U sezoni virusa one jesu ozbiljan "saveznik", ali nikad ih ne bi trebalo primenjivati duže od sedam dana.

U suprotnom, kad prestanete da ih koristite simptomi u vidu zapušenog nosa i sekrecije iz nosa biće znatno gori.

Kad vas boli grlo…Stari domaći lekovi za prehladu i grip"Lomi" vas nešto?Hrana koja "leči" prehladu

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.