Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada: Nagrada srpskom naučniku

Otava -- Vasilije Manović, hemičar iz Srbije, nagrađen za dostignuće u razvoju tehnologije za smanjenje emisije gasova "staklene bašte".

Manović i petorica njegovih kolega na čelu sa Benom Entonijem, jednim od vodećih kanadskih i svetskih eksperata za ekološki efikasno korišćenje fosilnih goriva, nagrađeni su Nagradom sektora energetskih tehnologija i programa za projekat smanjenja emisije ugljendioksida, koje dodeljuje Kanadsko ministarstvo za prirodne resurse. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Vasilije Manović, koji je, po programu kanadske državne institucije - Nacionalnog saveta za prirodne nauke, inženjering i istraživanje - od 2005. godine na postdoktorskom usavršavanju u kanadskoj prestonici, bavio se ispitivanjem i poboljšanjem hemijskih i fizičkih svojstava kalcijum-oksida koji utiču na efikasnost procesa.

Naučni tim "Kanmeta", energetskog tehnološkog centra u Otavi, prvi u svetu, osmislio je i konstruisao postrojenje pomoću koga je uspešno demonstrirana tehnologija sagorevanja fosilnih goriva pri čemu je emisija štetnih gasova bliska nuli.

Tehnologija se zasniva na upotrebi kalcijum-oksida koji u cikličnom postupku reaguje sa ugljendioksidom pri čemu se taj štetni gas uklanja iz produkata sagorevanja. Tako odstranjen ugljendioksid je pogodan za skladištenje u podzemnim geološkim formacijama ili na dnu okeana.

Novim postupkom emisiju štetnih gasova - glavnih uzročnika globalnog zagrevanja odnosno klimatskih promena - moguće je svesti na prihvatljiv nivo.

Razvojem ove tehnologije emisija ugljendioksida iz termoenergetskih postrojenja koja čini polovinu celokupne emisije ovog gasa na planeti biće znatno smanjena.

Troškovi prečišćavanja štetnih gasova takođe će biti manji, a sve to trebalo bi da omogući i zemljama u razvoju da se efikasnije bore za globalno očuvanje životne sredine.

Rezultati istraživanja otavskih naučnika objavljeni su u nekoliko casopisa uključujući i najpoznatiju stručnu publikaciju o životnoj sredini "Envajronmental sajens end tehnolodži".

Vasilije Manović (36), rođen u Priboju na Limu, diplomirao je (1995), magistrirao (2000) i doktorirao (2003) na Hemijskom fakultetu u Beogradu.

"Kanmet" je najpoznatija kanadska naučna ustanova i jedan od svetskih lidera za razvoj energetskih tehnologija.

Kanada je jedna od prvih država koja je (1998) potpisala i kasnije (2002) ratifikovala protokol iz Kjota obavezujući se da će do 2012. emisiju gasova "staklene bašte" iz 1990. smanjiti za 6 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.