Kako žive HIV+ osobe u Srbiji

Izvor: Mondo, 23.Nov.2018, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako žive HIV+ osobe u Srbiji

Savremeni lekovi koji HIV od smrtonosne pretvaraju u hroničnu infekciju pacijentima u Srbiji postali su dostupni u proteklih godinu dana.

Tokom tri decenije koliko se u Srbiji vodi borba protiv side, napravljeni su određeni pomaci koji su obezbedili da danas u našoj zemlji osobe koje su HIV pozitivne žive duže i kvalitetnije, ukoliko je lečenje započeto na vreme.

Ipak, uprkos većoj dostupnosti lekova koji, ukoliko se terapija započne u ranim stadijumima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i uzima kontinuirano, HIV infekciju pretvaraju u hroničnu bolest sa kojom može da se živi i decenijama, stigmatizacija je i dalje prisutna, i veliki problem HIV pozitivnim osobama predstavlja odbacivanje okoline i najbližih.

Najviše HIV+ u Beogradu

Najviše HIV+ osoba registrovano je na području grada Beograda (69%), ali u Beogradu se najviše ljudi i testira... U Vojvodini je registrovano 15% svih osoba inficiranih ovim virusom.

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije kažu da su od 1984. do kraja 2017. godine registrovane 3.664 osobe inficirane ovim virusom. Od side je u tom periodu obolela 1.901 osoba (53 odsto), a umrlo 1.110 ljudi.

Više od polovine inficiranih u Srbiji staro je između 25 i 39 godina, a 70 odsto obolelih i preminulih od side bilo je u starosnoj grupi između 25 i 49 godina.

Poslednjih godina, sve je više mladih (20 do 29 godina) među novootkrivenim slučajevima HIV infekcije.

U 2017. registrovano je 178 novih slučajeva HIV infekcije, 55 osoba je novoobolelo od side, a preminulo njih 14, rečeno je danas na konferenciji za novinare Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om održanoj u Beogradu.

Svi učesnici istakli su važnost testiranja nakon rizičnog ponašanja.

"Testiranjem na HIV ponašate se odgovorno prema sebi, jer smanjujete rizik da se infekcija otkrije kasno, u uznapredovaloj fazi, ali i prema drugima, jer smanjujete rizik od daljeg prenošenja virusa na druge, uključujući i prenos sa majke na dete. Tako čuvate zdravlje i živote svojih bližnjih", poručila je dr Mila Paunić, šef Centra za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV u Zavodu za zaštitu studenata u Beogradu.

"Dostupnost i redovna primena efikasne terapije omogućava da se kod osobe koja je HIV+ postigne 'nedetektabilan broj kopija virusa u krvi', što je i cilj savremenog lečenja, jer je u takvom stanju rizik od daljeg prenosa infekcije veoma mali", objasnila je ona.

Novi, savremeni lekovi postali su u našoj zemlji dostupni u proteklih godinu dana. To je HIV pozitivnim osobama omogućilo lakše uzimanje terapije, kroz manji broj tableta, ali i uz manje neželjenih efekata.

"Primećujemo napore države da se kroz uvođenje elektronskog recepta i unapređenje operativnog sistema smanje gužve i olakša doživotno lečenje ove infekcije, jer to je ono sa čime se HIV pozitivne osobe suočavaju", rekao je Bratislav Prokić, iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje "Potent".

Lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova danas menja prognozu HIV infekcije od bolesti koja ugrožava život u hronično stanje koje se može uspešno kontrolisati.

Ali, da bi to bilo moguće, osoba mora da zna svoj status. Procenjuje se da u Srbiji živi blizu 3.500 HIV pozitivnih osoba, od kojih svaka treća ne zna svoj status.

Ukoliko ste bili izloženi rizičnoj situaciji, obavezno idite na testiranje, nemojte čekati da vam se eventualno pogorša zdravlje.

Testirajte se… A ako se plašite, evo šta možete da očekujete:

HIV test: Raspitali smo se umesto vas

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.